Zaman zaman paylaştığımız blog içeriklerimizde göz kapağı bakımının, göz sağlığı için ne kadar önemli olduğundan söz ediyoruz. Bu içeriğimizde de yine benzer bir konudan söz edeceğiz. Konumuz Meibomian bezlerinin tıkanması sonucunda ortaya çıkan Şalazyon. Gelin şimdi bu hastalığın ne olduğundan ve göz kapağı bakımı ile nasıl bir ilişkisi olduğundan söz edelim.
Şalazyon Nedir?
Şalazyon, göz kapağında oluşan küçük, enfeksiyöz olmayan bir yumru veya kisttir. Tipik olarak göz kapağındaki bir yağ bezinin (meibomian bezi) tıkanması ve iltihaplanması sonucu oluşur. Her ne kadar boyutları ve şekilleri benziyor olsa da Şalaziler, aynı bezlerin enfeksiyonu olan arpacıklardan (hordeolum) farklıdır. Arpacıkla karıştırmamak gerekir.
Şalazyonun Temel Özellikleri ve Ortaya Çıkardığı Belirtiler
1. Ağrısız Şişlik Durumu: Şalazyon genellikle göz kapağında ağrısız bir şişlik veya yumru olarak başlar. Gösterdiği ilk belirtinin de bu olduğunu söyleyebiliriz.
2. Yavaş Büyüme Eğilimindedir: Yumru, birkaç gün ile birkaç hafta içinde yavaş yavaş büyüme gösterir.
3. Ortaya Çıktıkları Konum: Şalaziler genellikle üst göz kapağında bulunur, ancak alt göz kapağında da rastlamak mümkündür.
4. Kızarıklık ve Şişme: Süreç içerisinde etkilenen bölge kızarabilir ve şişlik gösterebilir.
5. Hassasiyet: Şalaziler genellikle ağrılı olmamakla birlikte, göze baskı yapmaları halinde gözlerde hafif hassasiyete neden olabilirler.
Özelliklerden ve belirtilerinden söz ettiğimize göre artık nedenler kısmına geçebiliriz. Burada göz bakımı ile ilişkisini daha iyi anlayacaksınız.
Şalazinin Nedenleri Nelerdir?
En büyük nedenlerin başında gözü yağlamak için yağ üreten meibomian bezlerinin tıkanması, yağ birikmesi gösterilebilir.
Yağ bezlerindeki iltihaplanma blefarit (göz kapaklarının iltihabı), rosacea veya diğer cilt rahatsızlıkları gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
İşte burada göz ve kirpik dibi bakımının ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Düzenli yapılan göz bakımları meibomian bezlerinin tıkanma olasını en aza indirecektir. Haliyle şalazyon gibi oluşumların da önüne geçilmede önem düzeyi yüksek bir önlem alınmış olur.
Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
1. Sıcak Kompresler: Etkilenen göz kapağına günde birkaç kez sıcak kompres uygulamak, tıkalı bezdeki yağı yumuşatmaya ve drenajı teşvik etmeye yardımcı olabilir.
2. Göz Kapağı Masajı: Göz kapağına hafifçe masaj yapmak, tıkanmış yağın dışarı atılmasına yardımcı olabilir ve iyileşmeyi kolaylaştırabilir.
3. Antibiyotik Merhemler: Bazı durumlarda, doktor enfeksiyonu önlemek veya ilişkili iltihabı yönetmek için antibiyotik merhemler reçete edebilir.
4. Steroid Enjeksiyonları: Daha büyük veya inatçı şalaziler için, bir sağlık uzmanı iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonları uygulayabilir.
5. Cerrahi Drenaj: Konservatif önlemler şalazyonu çözmezse, kisti boşaltmak için küçük bir cerrahi prosedür uygulanabilir.
Şalazyonu olduğundan şüphelenen bireylerin doğru teşhis ve tedavi için bir göz sağlığı uzmanına danışmaları önemlidir. Şalazyon genellikle ciddi bir durum değildir, ancak hızlı müdahale komplikasyonları önlemeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle uzman bir hekimden destek almak önemlidir.