Göze perde inmesi, sisli ya da puslu görüş ve buna benzer pek çok ifade. Bunlar halk arasında da artık adı yaygın olarak bilinen katarakt hastalığını tanımlayan kelimeler. Genelde yaşa bağlı olarak gelişen katarakt, ne yazık ki çok yayın ve görüşü de doğrudan etkileyen bir göz rahatsızlığı. Bu zamana kadar birçok içeriğimizde de bu rahatsızlığın tedavilerinden ve tam olarak ne olduğundan söz ettik. Bu kez ele alacağımız konu ise biraz daha farklı olacak. Zira katarakt hakkında çok merak edilen bir konu daha var. Bize de sık sık gelen “Katarakt tekrarlar mı?” sorusundan söz ediyoruz.
Cerrahi müdahaleyi olan ya da olmaya karar veren hastalarımızdan bu yönde gelen sorularına bir cevap sunacağız. O halde gelin detaylara geçelim.
Katarakt Nedir ve Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzleniyor?
Öncelikle katarakt nedir ve tedavide izlenen yolu bir açıklayalım. Bu göz rahatsızlığında gözün saydam olması gereken merceğinde opaklaşma meydana gelir ve saydam mercek özelliğini kaybeder.
Bu durumda görüşte azalma ve hatta ilerleyen aşamalarda görüşün tamamen kapanması durumu yaşanır.
Tedavi aşamasında ise katarakt cerrahisine başvurulması gerekir. Cerrahi işlemde de saydamlığını kaybetmiş olan göz merceği alınır ve yerine yapay mercek yerleştirilir. Bu şekilde bir nevi hastanın görüşünü kapatacak olan perde alınmış ve yerine yeniden saydam tabaka konulmuş olur.
Buraya kadar olan kısım katarakt konusunda en çok bilinen ve en genel anlamıyla işleyiş olarak isimlendireceğimiz kısım. Peki bu işlemden sonra kataraktın yeniden oluşma ihtimali var mı? İşte asıl soru bu.
Katarakt Tekrarlar mı? İkincil Katarakt Nedir?
Öncelikle sorumuza cevap vererek başlayalım. Cerrahi müdahaleden sonra ikinci kez katarakt oluşmaz. Çünkü zaten göz merceği çıkarılmış ve yerine yapay mercek eklenmiştir.
Burada göz merceğini sabitleyen bazı dokulara müdahalede bulunulmaz ve bu dokular sonradan yerleştirilmesi gereken yapay mercek için de gereklidir. Yapay lensin ameliyat sırasında üstüne yerleştirildiği zar tabakası, zaman içerisinde matlaşıp, sertleşebilir. Bu durumda da sekonder katarakt yani ikinci katarakt adı verilen vaka ortaya çıkmış olur.
İkincil katarakt olarak isimlendirilen bu durum için herhangi bir cerrahi müdahale gerekmez ya da herhangi bir operasyona gerek yoktur. YAG lazer adı verilen lazer yöntemiyle beraber çok kısa süre içerisinde tedavi yapılabilir ve hasta yeniden sağlıklı görüşünü kazanır.
Sonuç Olarak;
Yapay lens yerleşimi yapıldıktan sonra katarakt tekrarlamaz. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi farklı durumlar ortaya çıkabilir ve bu durumlarda da kısa süreli kolay tedavilerle etkiler ortadan kaldırılır.