Keratokonus hastalığı, evreler şeklinde ele alınabilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişinin gözünün durumuna ve hastalığın ilerleyişine bağlı olarak başlangıç ya da ileri seviye evrelerden söz edebiliriz. Başlangıç seviyesinde olan hastalar için farklı, ileri evrede olan hastalar için farklı tedavi çözümleri tercih edilir. Farklı evreler ve farklı tedavi yöntemleri olunca, haklı olarak hastaların kafası da karışabiliyor. Kafa karışıklığına neden olan yöntemlerden birisi de kontakt lens kullanımı. Özellikle “Kontakt lensler keratokonus ilerlemesini durdurur mu?” sorusu kafaları karıştırabiliyor. Gelin sade bir dille bu sorunun cevabını verelim.
Kontakt Lensler Keratokonusun İlerlemesini Durduruyor mu?
Baştan soruya cevap vererek ilerleyelim. Bilinenin aksine kontakt lensler hastalığın ilerlemesini durdurmaz ya da engellemez. Zaten kontakt lenslerin keratokonus için kullanım amacının da bu olmadığını söylemek gerek.
Erken evrede yani başlangıç aşamasında kontakt lensler, kişinin görme düzeyini iyileştirmek için tercih edilebilir. Yine orta ve ileri evre hastalarında ise sert kontakt lensler tercih edilerek hastalarda tatminkar görme düzeyi sağlanabilmekte.
Kontakt lens kullanması mümkün olmayan, ilerlemesi durmuş olan ve uygun olan hastalar için, görüşü düzeltmek odaklı olarak göz içi lens uygulamaları da yapılabilmekte. Hastanın gözünün uygun olması durumunda tercih edilecek bu çözüm de yine görüşü arttırmaya yönelik bir adım olarak gösterilebilir.
Sonuç Olarak;
Kontakt lensleri kullanmak ne yazık ki keratokonusun ilerleyişini durdurmaz ya da engel olmaz. Daha çok görüşü iyileştirmek adına tercih edilir ve kullanılırlar. Tabii ki burada hastalığın ilerlemesinin devam edip etmediği gibi konular da çok önemlidir. Kararı verecek olan hastayla beraber uzman doktor olacaktır. Uzman doktor muayenesinden sonra gözünüz için kontakt lens kullanımı kararı verilip verilmeyeceği belirlenir.