Göz kızarıklığı, gözde kanlanma olarak da anılan ve farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen yaygın sorunlardan birisidir. Kimi zaman basit bir alerjiyle bile ortaya çıkabilen bir durum olsa da bazen tıbbi bakım gerektiren ciddi sorunları da işaret edebilir.
Göz kızarıklığı neden olur, nasıl tedavi edilir ve en önemlisi de ne zaman doktora başvurmamız gerekir bakalım.
Gözde Kızarıklık Neden Olur?
Kanlı gözler, tahriş olmuş göz, kızıl göz ve benzer ifadeler, oluşan kızarıklığı tanımlamak için kullanılan ifadelerdir.
Gözümüzün beyaz kısmı sklera tabakasının hemen dışında katmanlardan oluşan damar ağı yer almaktadır. Kızarıklığın oluşmasının ana nedeni ise göz yüzeyinin altında yer alan küçük kan damarlarıdır.
Farklı etkenlere bağlı olan birçok nedenden dolayı, bu damar ağlarında genişleme ya da enfeksiyon oluşması durumları gözlenebilir. Bu durumda da gözde kızarıklık baş gösterir ve kişinin gözü dışarıdan anlaşılacak şekilde kızarık bir görüntü halini alır.
Göz Kızarıklığının Nedenleri Nelerdir?
Damar ağının genişlemesine ya da enfeksiyonuna neden olan etkenleri ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Göz kızarıklığının farklı nedenleri ve bu nedenlere göre ortaya çıkabilecek olan ek semptomları ele alacağız.
Kuru Göze Bağlı Kızarıklıklar
Göz yüzeyinin yeteri kadar nemli kalmamasına bağlı olarak gelişen göz kuruluğu, yaygın karşılaşılan sorunlardan biridir. Göz yüzeyinde kızarıklıkların oluşmasına ve kanlı bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Hatta “göz kızarıklığı neden olur?” sorusunun en yaygın cevabı kuru gözdür diyebiliriz.
Göz kızarıklığı dışında kuru gözün diğer belirtileri
- Işığa karşı duyarlılık
- Gözünde bir cisim var hissi
- Yanma hissi
- Kaşıntı hissi
- Bulanık görme durumu
Göz Alerjilerine Bağlı Kızarıklıklar
Alerjiler doğrudan gözü etkileyebilir. Özellikle mevsimsel olarak yaşanan göz alerjilerinde kızarık bir görünüm oluşabilir. Alerji sadece gözde kızarıklık belirtisiyle de kendisini göstermez. Beraberinde aşağıda sıraladığımız belirtileri de görebilirsiniz.
- Kaşıntı
- Göz akıntısı
- Yanma Hissi
- Göz çevresinde oluşan şişlik
- Nadir durumlarda gözde yanma hissi
Konjonktivite Bağlı Gözde Kızarıklık
Konjonktiva, göz kapaklarının iç kısmını ve gözün beyaz kısmını kaplayan zardır. Konjonktivit ise bu zarın iltihaplanması durumunda ortaya çıkan hastalıktır. Halk arasında pembe göz hastalığı olarak da bilinmektedir.
İltihaplanma sonucu gözlerin beyaz kısımlarının kırmızı ya da pembemsi bir görünüme bürünmesi söz konusu olur. Bu durumda da göz kızarıklığı ortaya çıkar. Hastalık farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
- Polen, küf, evcil hayvan tüyleri
- Viral enfeksiyonlar
- Duman ya da kimyasal farklı maddelerin etkileri gibi farklı bir çok etkiden söz edebiliriz.
Ayrıca hastalığın tek yaygın belirtisi gözde oluşan kızarıklık değildir. Bunun yanında kaşınma hissi, artan yanma hissi ve gözde sürekli yabancı cisim varmış gibi hissetmek görülen belirtiler arasındadır.
Üveite Bağlı Göz Kızarıklığı
Gözün orta kısmı olan üveada meydana gelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkan üveit, gözde kızarıklık için nedenlerden bir diğeridir. Gözde kızarık bir görüntü oluşmasının yanı sıra; gözde ağrı, ışığa karşı aşırı duyarlılık, gözde uçuşan cisim görüntüleri ve bulanık görme gibi yaygın olan belirtiler de vardır.
Blefarite Bağlı Oluşan Kızarıklıklar
Göz kapaklarında ortaya çıkan blefarit, göz kapaklarının kızarmasına nedene olabileceği gibi gözlerin de kızarmasına neden olabilir. Başlıca belirtisi gözde kızarıklık olarak kendisini gösterir. Ama bunun dışında yaygın olan başka belirtileri de vardır. Bu belirtileri hemen aşağıda sıralayalım.
- Işığa duyarlılık durumu
- Gözde meydana gelen kaşıntı hissi
- Sabahları göz kapaklarının üzerinde oluşan kabuklanmalar
- Gözde giderek artan yanma ve batma hissi
Göz Kapağında Meydana Gelen Arpacık
Meibomian bezinde meydana gelen tıkanmalar sonucu oluşan arpacık, hem göz kapaklarını hem de gözü etkileyebilir.
Arpacığa bağlı olarak göz kapağının kenarında kızarıklıklar ve şişlikler meydana gelebilir.
Subkonjonktival Hemorajiye Bağlı Kızarıklık
Subkonjonktival kanama, gözdeki kan damarında meydana gelen patlama sonrasında göz yüzeyine kan sızmasıyla ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır.
Çoğu zaman kendi kendine iyileşen bu hastalık, etkilenen gözde kızarık bir görüntü oluşmasına neden olabilir. Göz yaralanmaları, gözleri sert ovuşturma, yoğun öksürük ya da hapşırık durumları gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Gözde Meydana Gelebilecek Fiziksel Yaralanmalar
Gözünüze gelebilecek bir darbe ya da geçirdiğiniz fiziksel bir operasyon, gözde kızarıklık oluşmasına neden olabilir. Etkinin ortadan kaldırılması yaza fiziksel yaralanmanın tedavi edilmesi sorunu çözmeye yardımcı olacaktır.
Uzun Süre Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lens kullanımının oluşturduğu etkiler zaman içerisinde göz kızarması durumunu ortaya çıkarabilir. Kontakt lens kullanımı sırasında yaşayabileceğiniz bazı durumlar bu etkinin artmasına neden olabilir. Bu durumlar;
- Kornea çizikleri ve sıyrıkların oluşması
- Göz enfeksiyonlarına neden olması
- Göz alerjilerinin tetiklenmesi
- Lens kaynaklı akut kırmızı göz durumu
Göz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?
Alacağınız bazı ek önlemler gözlerinizdeki kızarıklığın giderilmesi konusunda yardımcı olabilir. Uygulanabilecek olan önlemler için birkaç tavsiyeye yer verelim.
- Gözlere soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Kapalı gözlere bir gün arayla soğuk kompres uygulanması şişlik ve kızarıklığın azalmasında etkili olacaktır.
- Bir süre göz makyajı yapmaktan ve lens kullanmaktan kaçının.
- Bilgisayar, TV gibi dijital ekranların karşısında geçirdiğiniz süreyi azaltın. Gözlerinizi dinlendirin.
- Gözde alerji oluşturabilecek ve tahrişe neden olabilecek maddelerden kaçının.
- Doktorunuzun size önereceği yardımcı gözyaşı damlalarını kullanmayı deneyin.
- Göz kapağınızın ve kirpik dibinizin temizliğini ihmal etmeyin.
- Kuru göz etkisini artıracak sigara ve alkol kullanımı gibi zararlı maddeleri kullanmaktan kaçının.
Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Göz kızarıklığını geçirmek ve kısa vadede gözleri rahatlatmak için evde uygulamaya bileceğiniz bazı çözümler vardır. Fakat bu çözümler kesin olarak sorunu çözecek çözümler olarak görülmemelidir. Anlık rahatlama için uygulansalar da şikayetin devam etmesi durumunda mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekir. Anlık rahatlamalar için uygulanabilecek olan yöntemleri kısa kısa ele alalım.
Sıcak Kompres Uygulamaları
Göz kızarıklığını geçirmek ve gözleri biraz daha rahatlatmak için sıcak kompres uygulamaları yapabilirsiniz. Göz çevresi ve kapakları hassastır. Bu nedenle çok sıcak olmayan bir havluyu gözlerinizin üzerine belli süre uygulayarak hem gözlerinizin dinlenmesini hem de rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde tıkanmaya başlayan meibomian kanallarının rahatlamasını da sağlarsınız.
Kontakt Lenslere Ara Verebilirsiniz
Lens kullanıyorsanız, bir süre lenslerinizi çıkarıp gözlerinizi dinlendirerek göz kızarıklığını geçirmeye çalışabilirsiniz. Özellikle kuru göz gibi sorunlarınız varsa, lenslerinizi sürekli değiştirmeye ve zaman zaman gözlerinizi dinlendirmeye daha çok özen göstermelisiniz.
Yapay Gözyaşı Damlaları
Kuru göz gibi bir sorununuz varsa ve buna bağlı olarak gözde kızarıklık yaşıyorsanız, doktorunuzun önereceği damlaları kullanarak gözünüzü rahatlatmayı deneyebilirsiniz.
Tüm bu yöntemler gözde kızarıklığı geçirmek için kısa vadeli çözümler olarak gösterilebilir. Sorununuzun tam olarak neden kaynaklandığını bilmeniz ve doğru tedaviyi belirlemek adına, şikayetiniz devam ediyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. Kızarıklık, yukarıda da saydığımız gibi pek çok farklı nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkmış olabilir.