Keratokonus, adı çok duyulmuş bir hastalık değil. Fakat her ne kadar halk arasında adı çok yaygın duyulmamış olsa da aslında dünya genelinde çok ciddi sayıda keratokonus hastasının olduğunu biliyoruz. Haliyle bu hastalık ile ilgili kafalarda merak uyandıran çok fazla soru var. İşte bu sorulardan birisi “Çocuklarda keratokonus olur mu?” sorusu. Bu içeriğimizde de yapılan bilimsel araştırmalar üzerinden ilerleyen çocuklarda keratokonus hastalığından söz edeceğiz.
Çocuklarda Keratokonus Görülebilir mi?
National Library of Medicine üzerinden yayınlanan ve konu hakkında detayları öğrenmemizi sağlayan güzel bir bilimsel araştırma var.
Söz konusu araştırmada 8 ila 12 yaş aralığında 500’den fazla çocuk incelenmiş. Ortalama yaşları 10,7 olarak tespit edilen çocuklar keratokonus hastası. Aslında sorumuzun cevabını direkt bu kısımda verebiliyoruz. Evet bu hastalık çocuklarda da görülebiliyor.
Yapılan araştırmanın asıl ilginç olan kısmı ise hastalığın seyri. Zira yapılan çalışmaya göre ergenlik dönemine kadar çocuklarda keratokonus çok hızlı seyreden bir hastalık olarak gözlemlenmiş. Erkek çocuklarda ise %70 oranla, hastalığın daha sık görüldüğü tespit edilmiş.
Hastaların büyük bir çoğunluğunda iki gözde birden keratokonus tespit edilirken, ilerleme hızı yüksek olduğu için erken teşhisin önemi de vurgulanmış. Tedavi açısından yapılan çalışmada ise çocukların %12’lik kısmına crosslink uygulanarak korneaları güçlendirilmiş. Bu çocuklarda astigmat ve miyop ilerlememiş. Tedavi almayan hastaların ise giderek hastalığı ilerlemiş ve %2’lik kısmında sonuç kornea nakline kadar gelmiş. Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda, crosslinking gibi yeni nesil tedavilerle beraber korneanın güçlendirilmesi ve çocukların ileri aşamalarda yaşayabileceği görüş sorunlarının önüne geçilmesi ihtimalinin olduğu da vurgulanmış.
Unutmadan araştırmaya göre erkek çocuklarda hastalığın daha yoğun gözüktüğünü de belirtelim. Araştırma sonuçlarından elde edilen veriler bunlar. Verilere baktığımız zaman evet çocuklarda keratokonus hastalığı görülebilir diyebiliyoruz. Fakaat araştırmada da vurgulandığı gibi burada önemli olan erken teşhis ve uygun tedavi.
Kaynak
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36190036/