Halk arasında göze kan oturması olarak isimlendirilen gözde kanama, her ne kadar korkutucu bir görüntü oluşmasına neden olsa da aslında çoğu zaman geçici ve görüşe etkisi olmayan bir durumdur.
Çoğu zaman görüşte olumsuz bir etki oluşmamasına karşın, altta yatan sebeplerin araştırılması da önemlidir. O halde gelin bu durum neden kaynaklanıyor ve nasıl bir etki gözlemleniyor daha yakından bakalım.
Göze Kan Oturması Nedir?
Gözün berrak olan dış yüzeyine konjonktiva deriz. Gözünüzün beyaz kısmını kaplayan bu alan, gözle görülmesi zor olan küçük kan damalarına sahiptir.
Bu minik damarcıklar, herhangi bir etkiye ya da hastalığa bağlı olarak deforme olursa ya da yırtılırsa, subkonjonktival kanama dediğimiz durum meydana gelir ve gözün beyaz kısmında kanlanma oluşur.
Konjonktiva gevşek yapıda bir tabaka olduğu için sızan kan bir damla dahi olsa, kan göz küresinde geniş bir alana yayılabilir ve haliyle bu da gözünüzde kanama varmış gibi bir görüntü oluşmasına neden olabilir.
Bu türden bir bir göz kanaması ne kadar korkutucu bir görüntü oluşturuyor olsa da aslında çoğu zaman ağrıya neden olmaz ve görüşün bozulması noktasında da herhangi bir etkisi bulunmaz. Fakat farklı bir hastalığın habercisi de olabileceğini belirtelim.
Göze Kan Oturmasının Nedeni Nedir?
Gelelim ana sorunun cevabına. Yukarıda da açıkladığımız gibi gelişen bu kanamanın altta yatan bir nedeni olmalıdır. Kimi zaman bu nedenin çok basit, kimi zaman da önemsenmesi gereken bir hastalığı işaret ettiğini söyleyebiliriz. Burada örnek olarak hipertansiyonu gösterebiliriz. Yüksek tansiyon hastalarında, ani tansiyon yükselmeleri bahsettiğimiz göz damarlarına zarar vereceğinden gözde kanlı bir görüntü oluşmasına neden olabilir. Bu durumda hastanın mutlaka tansiyonu için tedavi edilmesi gerekir. Diğer olası nedenleri de hemen aşağıda sıralayalım istiyorum.
- Gözü sert ovuşturarak kan damarlarına zarar vermek.
- Kontakt lens kullanımı sırasında damarlara zarar vermek ya da yıpratmak.
- Hapşırma, kusma ya da öksürme gibi durumlarda ani yüklenmeler nedeniyle meydana gelebilecek hasarlar.
- Düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanmak.
- Bazı yan etkiye sahip olan ilaçları kullanmak.
- Şeker hastalığına sahip olmak ve buna bağlı olarak damar yapısında bozulmaların meydana gelmiş olması.
- Yüksek tansiyon hastalığına sahip olmak.
- Baş ya da göz bölgesinde meydana gelebilecek olan fiziksel yaralanmalara bağlı olarak.
- Kan pıhtılaşmasıyla ilgili bozukluklara sahip olmak.
Gözde Kanlanma Nasıl Tedavi Edilir?
Subkonjonktival hemoraji olarak isimlendirilen bu durumda, çoğu zaman ek bir tedavi uygulaması yapılmaz. Yapay göz yaşları ve gözü rahatlatıcı bazı damlalar ile iyileşme sürecinin tamamlanması sağlanabilir.
Çoğu durumda yırtılan ya da hasar gören damarlar iyileşir ve kanlı görüntü yavaş yavaş ortadan kaybolur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumun görüş üzerinde olumsuz bir etkisi beklenmez.
Yine de uzun süre devam eden şikayetlerde ve sürekli olarak tekrarlayan kanamalarda, mutlaka uzman bir doktora başvurmak ve altta yatan nedenleri araştırmak gerekir. Herhangi bir ilaca bağlı ya da hastalığa bağlı bir neden varsa, doktor muayenesi bu nedenlerin ortaya çıkmasını sağlar.