Arpacık Neden Çıkar?

Gözde arpacık çıkması, hem görsel açıdan hem de görüş konforu açısından rahatsız edici bir durumdur. İlerleyen durumlarda bölgesel olarak ağrı ve kızarıklığa da neden olabilir. Çoğu zaman kendiliğinden geçmesi beklenir ama aslında arpacık neden çıkar biliyor musunuz?

Nedenin detayına inelim ve aslında bu sorunu engellemek için neler yapılabilir, hangi destekleyici tedaviler var bakalım.

Arpacık Nedir?

Önce arpacığı bir tanımlamak gerekecek. Gözyaşının erken buharlaşmasını engellemek için salgılama yapan meibomian bezleri vardır. Göz kapaklarında meibomian bezleri tıkandığı durumda bu bölgede enfeksiyon meydana gelebilir.

Bu durumda da tam da o bölgede sivilceye benzer kızarıklık ve kabarıklıkların oluştuğunu görürüz. Arpacığın çıktığı bölgede, artan şişlik ve ağrı hissi görülebilir. Yine aynı şekilde burada bir sertlik durumu oluştuğunu da görebilirsiniz.

Arpacığın Belirtileri Nelerdir?

Arpacık gelişirken, bazı belirtiler gösterir. Yani o alışık olduğumuz şiş görüntüye ulaşmadan önce bazı belirtilerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Bu belirtileri de aşağıda sıralayalım.

  • Göz kapaklarında meydana gelen kabuklanma
  • Minik kabartı ve kabartının orta kısmında sarı renkli iltihap izleri
  • Göz kapağında oluşan bölgesel şişlikler
  • Göz kapağının belli noktalarında meydana gelen ağrı
  • Oluşum gösteren bölgede artmaya başlayan şişlik

Arpacık Neden Çıkar 2

Arpacık Neden Olur?

Geldik asıl sorumuza. Aslında nedir kısmında da yüzeysel olsa da aktarmıştık. Arpacığın çıkmasının ana nedeni yağ bezlerinin tıkanması ve burada enfeksiyon meydana gelmesidir. Peki yağ bezlerimiz neden tıkanır? Bunun için de yaygın birkaç nedenden söz edebiliriz.

  • Takma kirpik kullanımlarında yeteri kadar hijyene önem vermemek.
  • Makyaj malzemelerini kullanırken yeteri kadar hijyene dikkat etmemek.
  • Kontakt lens kullanımında, hijyene önem vermemek ve özellikle geceleri lensleri çıkarmadan uyumak.
  • Kirpik dibi bakımlarına özen göstermemek.
  • Kirpik diplerinde yaşanan kirpik dibi parazitlerinin artması ve buna karşın herhangi bir önlem alınmaması.
  • El ve yüz temizliğine özen göstermemek. Özellikle kirli ellerle göze dokunulmazı, bakteri enfeksiyonu riskini arttıran durumlar arasında.

Tanı Nasıl Konur?

Aslında arpacık, doğrudan kişinin görsel olarak algılayabileceği rahatsızlıklardan birisidir. Fakat özellikle uzun süre devam eden durumlarda kesin tanı koymak adına doktor muayenesi önemlidir.

Uzman doktor, özel tetkikler ile göz kapağının yağ bezlerindeki tıkanıklık durumunu kontrol edebilir ve arpacık için de kesin tanı belirleyebilir.

Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu zaman arpacık birkaç hafta içerisinde inmeye başlar ve düzelir. Bu süreçte destekleyici bazı tedavi uygulamaları da yapılır.

Göz kapaklarına 5-10 dakikalık süreler boyunca uygulanacak olan sıcak pansumanlar, sıcak press uygulamaları destekleyici olabilir.

Burada yağ bezlerinin tıkanmasını engellemek ve tıkanan bezlerin temizliğini yapmak adına LipiFlow gibi önemli yaklaşımlar da tercih edilebilir. Lipiflow sayesinde termal titreşim teknolojisi kullanılarak, tıkanan meibomian bezlerinin açılması sağlanır. Özellikle yeniden arpacık oluşma riskinin en aza indirimleri noktasında etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar