Arpacık Ameliyatı Neden ve Ne Zaman Yapılır?

Arpacık, basite indirgenen ve kendi kendine geçmesi beklenen bir göz rahatsızlığı olarak anılsa da bazı hallerde durum çok daha ciddi olabilir. Uzun süre geçmeyen, sertleşen ve tekrarlayan durumlarda, cerrahi müdahalenin gerektiğini görebiliriz. İşte bu durumda devreye arpacık ameliyatı girer. Peki hangi durumlarda ameliyat gerekiyor ve ameliyat neden yapılıyor?

Kısaca Arpacık Nedir?

Tıbbi ismi hardeolum olarak bilinen arpacık, göz kapağında yer alan meibomian bezlerinin enfekte olmasıyla ortaya çıkar. İltihaplı bir şişlik ve kızarıklık ile kendisini gösterir. Çoğu zaman geliştiği bölgede ağrı ve sızlamaya neden olabileceği gibi gözde sulanma gibi etkileri de ortaya çıkarabilir.

Arpacık Ameliyatı Neden Gereklidir?

Çoğu zaman belli bir süre sonra, yardımcı tedavilerle beraber arpacığın geçmesi beklenir. Fakat sürekli tekrarlıyorsa, sertleşmişse ve birkaç hafta geçmesine rağmen şişlik geçmiyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu aşamada ameliyatın gerekli olduğu durumları da aşağıdaki gibi sıralayabilirsiniz.

  • Arpacık çok büyükse ve görüşü rahatsız ediyorsa.
  • Uzun süre arpacık geçmiyorsa.
  • Aynı bölgede arpacık sürekli tekrarlıyor ve yeniden şişlik meydana geliyorsa.
  • İltihaplanmanın da etkisiyle beraber arpacık kistleşmişse ve şişlik inmiyorsa.

Bu ve bunun gibi durumlarda arpacık ameliyatı yapılması gerekebilir. Tabii ki buna doktor muayeneleriyle beraber karar vermek gerekir.

Arpacık Ameliyatı 3

Arpacık Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Kontroller sonrasında arpacık ameliyatı yapılmasına karar verilmişse, bu durumda hızlıca hazırlıklar yapılır ve ameliyat sürecine geçilir. Ameliyat genel anlamda kısa süre ve ağrısız bir işlemdir diyebiliriz. Burada göze herhangi bir müdahale olmaması da avantaj olarak görülebilir. Peki operasyon nasıl yapılıyor?

  • Önce hastanın herhangi bir ağrı hissetmemesi için lokal olarak anestezi yapılır.
  • Sonrasında göz kapaklarında şişlik bulunan bölgede bir kesi oluşturulur ve enfekte olan doku alınır.
  • Sonrasında dikiş yapılır ve bölge yeniden kapatılır.

Arpacık Ameliyatında İyileşme Ne Kadar Sürer?

İyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik gösteren bir süreçtir. Operasyon çok kapsamlı olmadığı için genelde iyileşme süreci hızlı gerçekleşir. Bu süreçte doktorunuz herhangi bir enfeksiyona karşı merhem ve damlalar verecektir.

Doktorun belirlediği şekilde tedavinin takip edilmesi durumunda birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşmenin sağlandığını görürüz. Bu süreçte operasyon bölgesinde şişlik ve kızarıklık olabilir. Oluşan şişlik ve kızarıklık iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

İyileşme sürecinde hastanın en çok dikkat etmesi gereken nokta ise bölgenin hijyeni olacaktır. Gözün ve göz kapaklarının temiz tutulması gerekir. Böylece olası bir enfeksiyon riskinin de en aza indirilmesi sağlanır.

Arpacık Ameliyatı 4

Arpacık Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Çok basit bir ameliyat gibi gözükse de her cerrahi müdahalede olduğu gibi arpacık ameliyatında da belli riskler olduğunu söyleyebiliriz. Düşük olan bu risklerin neler olduğunu da hemen aşağıda sıralayalım.

Ameliyat sonrasında göz kapaklarında şekil bozukluğu oluşma durumu olabilir. Bu nedenle operasyonu yapacak doktorun tecrübesi çok önemlidir.

Enfeksiyon oluşabilir. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi böyle bir risk söz konusu ancak belirtilen ilaçların kullanılması ve bölgenin temiz tutulması riski en aza indirecektir.

Tüm bunlarla beraber ameliyat için doktorunuzla beraber planlama yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Ameliyat gerçekten gerekli mi değil mi buna detaylı muayenelerden sonra karar verilir.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar