Kontakt Lenslerdeki Risk: Acanthamoeba Keratiti Nedir?

Kontakt lens kullanımı, yaygın kırma kusurlarına karşı görüşü iyileştirme noktasında tercih edilen yöntemlerden biri. Evet doğru numara ve tür tercih edildiği zaman, kırma kusurundan kaynaklı olarak oluşan görüş bozukluğunu gidermek mümkün. Fakat kontakt lens ile yaşamanın da göz sağlığı için oluşturduğu bazı riskler var. Bu risklerin bazıları, görme kaybına neden olabilecek sonuçlara varabilir. İşte Acanthamoeba Keratiti de bu risklerden biri olarak gösterilebilir. Tedavi edilmemesi durumunda, görüşte kayıplara neden olabilecek hastalık nedir? Neden ortaya çıkıyor? Gelin beraber bir bakalım.

Acanthamoeba Keratiti Nedir?

Acanthamoeba için bir tanımlama yaparak başlayalım. Aslında Acanthamoeba bir çeşit amip türüdür. Kuyu sularında, yüzme havuzlarında, göllerde ve hatta musluk sularında ve kanalizasyon sistemlerinde görülen amip oldukça tehlikelidir.

Acanthamoeba Keratiti hastalığında da, bu küçük parazitler korneaya saldırır ve sonucunda korneada enfeksiyon durumlarının gelişmesine neden olur. Peki kontakt lensler işin neresinde duruyorlar merak ediyor musunuz?

Acanthamoeba Keratiti 2

Acanthamoeba Keratiti Neden Oluyor?

ABD’de yapılan araştırmalara göre Acanthamoeba Keratiti vakalarının %80-85’lik kısmı kontakt lens kullanıcıları arasında ortaya çıkıyor.

Bunun nedeni, kontakt lensleri yeteri kadar temizlememek ve doğru şekilde kullanmamak. Sonucunda kötü hijyen koşulları, lensinizin çok fazla kirlenmesine neden oluyor ve lensi gözünüze taktığınız zaman, gözünüzün enfeksiyon riski de maksimuma çıkıyor.

Özellikle lenslerin kirli musluk sularıyla yıkanmaları, yere düştükten sonra temizlenmeden kullanılmaları, yüzerken kontakt lens takılması gibi durumlar bu riski daha da çok artırıyor.

Bu yüzden başta kontakt lens kullanımına optimum seviyede dikkat etmek gerekli. Lensin gerekli temizleme solüsyonları kullanılarak temizlenmesi ve kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kullanılmaması önemli.

Peki Acanthamoeba Keratiti Belirtileri Neler?

Hemen hastalığın belirtilerinden de kısaca söz edelim. Belirtileri bir liste şeklinde aşağı ekliyor olacağız.

  • Bulanık Görme
  • Gözde aşırı kızarıklık
  • Göz ağrısı ve gözle görülür derecede kızarık görüntü
  • Sürekli gözde bir şey varmış hissi
  • Aşırı gözlenen göz sulanması

Bu ve bunlara benzer belirtiler varsa, hemen bir göz doktoruna muayene olmanız gerekiyor. Zira bahsettiğimiz hastalık, tedavi edilmemesi durumunda oluşan enfeksiyon kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor.

Prof. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar