Adenovirusler, insanlarda yaygın görülen enfeksiyonlara neden olan bir tür DNA virüs olarak bilinir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabilirler ve genelde üst solunum yolunun etkilenmesiyle ortaya çıkarlar. Fakat bu etki sadece üst solunum yollarıyla sınırlı kalmaz. Zira adenovirus gözleri de etkileyebiliyor. Bu durumda daha çok adeno göz virüsü ifadesinin kullanıldığını görüyoruz. Peki söz konusu virüsler gözde nasıl bir etkiye neden oluyor?
Adenovirus Gözde Nasıl Bir Sorun Oluşturuyor? Adenoviral Konjonktivit Belirtileri Neler?
Adenoviruslerin genelde asemptomatik olduğunu belirtelim. Yani virüsün etkileri çoğunlukla hafif belirtilerle ilerliyor ve çoğu zaman belli bir iyileşme sürecinin ardından belirtiler tamamen ortadan kalkıyor.
Gözlerde ortaya çıkması durumunda Adenoviral konjonktivit tanısı ile karşı karşıya kalınır. Bu durumda göz yüzeyini örten konjonktiva tabakası enfeksiyon kapar.
Göz kapaklarında meydana gelen şişme, konjonktiva tabakasında ortaya çıkan ödemler ve kızarık görüntü ise en yaygın olarak yaşanan belirtilerdir.
Bu süreçte hasta gözünde ışık hassasiyeti, görmede bulanıklık, çapaklanma ve ağrılı sulanma gibi belirtilerle de karşı karşıya kalabilir.
Adenoviral Konjonktivit Nasıl Bulaşır?
Sonuç olarak virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan söz ettik. Böyle düşünüldüğü zaman, ilk dikkat edilecek olan nokta, bulaşın engellenmesi olacaktır. Zira virüs temelli bir göz hastalığı olduğu için insandan insana da çok hızlı bir şekilde bulaş gösterebilir. Bu konuda alabileceğiniz önlemleri de hemen aşağıda sıralayalım.
- İlk ve en dikkat edeceğiniz nokta, yakın temastan kaçınmak olacaktır. Eğer gözünüzde bu şekilde bir hastalık varsa yakın temastan uzak durun. Zira başka kişilere de hastalığı bulaştırma ihtimaliniz oldukça yüksek.
- Adenoviral konjonktivit hastalığında, enfeksiyon etkisini yükseltmemek adına, hastalık tamamen iyileşene kadar kontakt lens kullanılması önerilmez. Bu süreçte çıkardığınız kontakt lensleri de başka insanlardan uzak tutmanız gerektiğini unutmayın.
- Hijyen kurallarına uymamak yine ana bulaş nedenlerinden biri olarak gösterilebilir. Hastalığa sahip olan biriyle temas ettikten sonra ya da hastanın temas ettiği bir nesneye temas ettikten sonra kesinlikle ellerinizle gözünüze dokunmamanız gerekiyor. Sık sık elleri yıkamak burada enfeksiyon riskini en aza indirecektir.
- Ortak havlu kullanımı ya da ortak ürün kullanımı konusuna da dikkat etmek gerekir.
Adenoviral Konjonktivit Tedavisi Nasıldır?
Göz nezlesi olarak da isimlendirilebilen Adenoviral Konjonktivit, genelde hijyen kurallarına dikkat ettiğiniz ve gözlerinizi dinlendirdiğiniz 1-2 haftalık süreçte geçer. Hastalığın daha hızlı iyileşmesi için ise destekleyici bazı tedavilerden yararlanılabilir.
- Antibiyotikli damla kullanımı
- Antiviral damlalar
- Gözleri rahatlatıcı damlalar
- Ilık kompres uygulamaları gibi süreci hızlandırıcı ve gözleri rahatlatıcı ek önlemlerin alınması da gerekebilir.
Eğer hastalık uzun süre devam ediyorsa, mutlaka ama mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerektiğini de unutmayın.