Çay Ağacı Yağı Göze Kaçarsa Ne Olur?

Çay ağacı yağı, Melaleuca alternifoli bitkisinden elde edilen ve içerisinde 100’ün üzerinde bileşen olduğu belirtilen uçucu yağlardan biridir. Özellikle göz kapaklarının hijyeni noktasında çay ağacı yağının sık sık tercih edildiğini de görmekteyiz. İçerisinde yer alan terpinen-4-ol bileşeniyle beraber antimikrobiyal ve antienflamatuar etkileri de öne çıkan yağ, çeşitli temizliği köpüklerin içerisinde de yer alıyor. Daha önce bu konuda yapılan bilimsel araştırmalara yer verdiğimiz makalemizi de sizinle paylaşmıştık. Bu içeriğimizde ise yağ ile ilgili en çok sorulan soru olan “Çay ağacı yağı göze kaçarsa ne olur?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Çay Ağacı Yağı Doğrudan Göze Temas Ederse Ne Olur? Ne Yapmalı?

Öncelikle bir konuya açıklık getirerek başlayalım. Bu yağ ile hazırlanmış olan özel temizlik ürünleri var. Temizleme mendilleri, temizleme solüsyonları ve benzeri ürünler bulunuyor. Genelde bu ürünlerde yağ seyreltilmiş olarak kullanılıyor ve böylece toksik etkisi en aza indirilmiş oluyor.

İkinci husus ise yağın nasıl kullanılacağı. Bu tür ürünleri değil de doğrudan yağı kullanacaksanız, öncelik yağı bir miktar seyreltmeniz gerekebilir. Ardından da küçük bir bölgede herhangi bir alerjen duruma göre test yapmanızı tavsiye ediyoruz.

İster seyreltip direk yağı kullanmayı tercih edin isterseniz de özel hazırlanmış olan temizleme ürünlerini tercih edin fark etmez. Yağı ya da yağın bulunduğu temizlik ürününü göz kapaklarında ve göz çevresinde narince kullanmanız önerilir.

Çay Ağacı Yağı Göze Kaçarsa Ne Olur 3

Yani yağın göze doğrudan temas etmemesi gerekiyor. Temizleyici ürün için de doğrudan yağ için de bu geçerli. Seyreltilmiş olsa bile bu durum geçerli.

Peki yağ gözümüze temas ederse ne yapmamız gerekiyor? Bu durumda yanma ve batma hissi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken gözünüzü duru su ile yıkamak olacaktır. Belli bir süre su uygulamaya devam edin.

Yanma ve batma hissinin geçmemesi durumunda ise doktora başvurmanız gerekir. Zira yağ toksik bir etki gösterebilir ve gözlerinizde daha uzun süreli bir yanma hissi oluşmasına neden olabilir. Ayrıca alerjik bir durum da gelişebilir. Tüm bu ihtimallere karşı uzman bir doktordan destek almanız gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar