Çay Ağacı Yağı Kuru Göze İyi Gelir mi?

Kuru göz şikayetiniz varsa, gözde yanma batma hissi, aşırı derece kızarıklık, gözde aşırı derecede sulanma gibi rahatsız edici etkilerle karşı karşıyasınız demektir. Bu etkiler, göz sağlığınızı olumsuz etkileyeceği gibi yaşam konforunuzu da doğrudan düşürecektir. Haliyle kuru göz önem verilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi açısından sürekli yeni gelişmeler yaşanıyor ve çeşitli teknolojik yaklaşımlarla artık çok daha etkili tedaviler sunulabiliyor. Aktif olarak uygulanan tedaviler bir yana, hastaların kuru göze ilişkin merak ettikleri çok fazla şey de var. Bu konuda en çok sorulan soru “Çay ağacı yağı kuru göze iyi gelir mi?” sorusu.

Doğal bir yağdan yola çıkarak, kuru göze iyi gelir ya da kötü bir etki bırakır demek doğru olmayacaktır. Fakat çay ağacı yağının kuru göz üzerinde etkilerini inceleyen bilimsel çalışmalar var. Biz de bu içeriğimizde söz konusu bilimsel çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz ve detaylardan bahsedeceğiz.

Çay Ağacı Yağı Nedir? Yapısı ve Bileşenleri (2)

Kısaca bu yağın özelliklerinden söz ederek başlayalım. Çay ağacı yağı, ana vatanı Avustralya’ya olan Melaleuca Alternifoli, Latince ismine sahip olan ağaçtan elde edilmiş bir yağdır. Ağacın yapraklarından elde edilen uçucu özellikli bu yağın içerisinde 100’ün üzerinde bileşen olduğu tespit edilmiştir.

Fakat araştırmalara bakacak olursak, burada öne çıkan iki bileşen olduğunu söyleyebiliriz. Yağın içerisinde etken olan bu iki bileşen terpinen-4-ol ve 1,8 sineol.

Terpinen-4-ol, öne çıkan ana bileşen olarak tespit edilmiştir. Zira yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu bileşenin antimikrobiyal ve antienflamatuar etkileri söz konusu.

Çay ağacı yağı kuru göze iyi gelir miÇay Ağacı Yağı Kuru Göze İyi Gelir mi? (1)

Araştırmalara geri dönelim. National Library of Medicine üzerinden yayınlanan bilimsel makalede çay ağacı yağının demodex akarları ve blefarit üzerindeki etkisi incelenmiş.

  • Dip Not: Demodex akarı, kirpik diplerine görülebilen ve kirpik dibi paraziti olarak da bilinen parazitler. Kirpik diplerine yerleşerek burada tıkanıklığa neden olabilir ve blefarit gelişmesini ortaya çıkarabilir. Blefarit: Göz kapağı iltihabı olarak da bilinir. Kirpik diplerinde yer alan ve yağ salgısında önemli olan yağ bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

60 kişi üzerinde yapılan çalışmada, çay ağacı içeren bir solüsyon kullanılmış ve çay ağacı yağının içerisinde yer alan terpinen-4-ol bileşeninin demedox akarlarını azaltmada yardımcı olduğu sonucuna varılmış.

4 haftalık takip sürecinde de hastaların %67’lik kısmında blefarit semptomlarında belirgin iyileşmeler görülmüş.

Bu bulgular üzerinde değerlendirme yapıldığı zaman, demodex akarlarının azalması ve blefarit etkilerinde iyileşme görülmesi, kuru göz açısından önemli. Zira blefarit, kirpik diplerinde doğru bir şekilde yağ salgısının yapılmasını engellediği için kuru göz oluşumuna neden olabilir.

Bu etkinin azalması, haliyle kuru göz açısından da olumlu bu gelişme olarak gösterilebilir.

Çay ağacı yağı kuru göze iyi gelir mi

Buraya Dikkat

Araştırmalar gösteriyor ki çay ağacı yağının kuru göz tedavisinde yardımcı bir etkisi olabilir. Tabii ki daha detaylı konuşmak için çok daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylemek lazım. Ayrıca nasıl ve ne kadar kullanılacağı da çok önemlidir. Dikkate alınması gereken doktorun önerileri. Kuru göz şikayeti olan hastaların da mutlaka uzman bir hekime görünmesi ve muayene olması gerekir. Hekimler uygun ilaçları ve uygun olan dozları önerecektir.

Kaynakça

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9356889/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar