Çay Ağacı Yağı ve Kirpik Dibi Parazitlerine Etkisi

Halk arasında kirpik dibi paraziti olarak bilinen demodexler, özellikle göz sağlığı için sıkıntılı durumların oluşması neden olabiliyor. Peki bu demodexler nedir? Göze nasıl zarar verebiliyor? En önemlisi de tedavisinde çay ağacı yağının yeri ne? Bakalım.

Demodex – Kirpik Dibi Paraziti Nedir?

Demodex iki ayrı türü olan bir akardır. İki türe ayrılan bu akarlar, Demodex folliculorum ve Demodex brevis olarak isimlendirilir.

En yaygın tür olan Demodex folliculorum, kirpik diplerinde ve yüzde bulunur. Çoğunlukla ölü derileri yiyerek beslenir ve çoğalır. Kirpik diplerindeki ölü derilerden bıraktıkları atık maddeler ise kirpik diplerinin tıkanmasına neden olur ve hem meibomian bezlerinin salgısının bozulmasına hem de blefarit durumlarının ortaya çıkmasına neden olur.

Yine Demodex brevis türü de ciltte salgılanan sebunla beslenir. Kirpik diplerindeki meibomian bezlerine girerek, buraların tıkanmasına neden olabilir.

Buradan da anlayacağınız gibi demodexler, kirpik diplerine ve kıl köklerine yerleşerek çoğalabiliyor. Kirpik diplerine yerleştikleri ve buraları tıkadıkları zaman, özellikle kuru göz gelişme riskini arttırıyorlar. Zira meibomian bezleri tıkandığı zaman, gözyaşı için gerekli olan yağ salgıları yapılamıyor ve sonucunda da göz yaşı çok hızlı bir şekilde buharlaşarak göz yüzeyinin nemli kalamıyor.

Çay Ağacı Yağı ve Kirpik Dibi Parazitlerine Etkisi

Çay Ağacı Yağı Nedir?

Şimdi gelin bir de çay ağacı yağını ele alalım. Çay ağacı yağı, Avustralya’ya özgü küçük ağaçlardan biri olan Melaleuca alternifolia’nın yapraklarından elde edilir. Yaprakların buharla damıtılması sonucu elde edilen yağ, uzun yıllar yerli halk tarafından geleneksel ilaçlardan biri olarak kullanılmıştır.

Yağ içeriğinde yer alan terpinen-4-ol gibi bileşikler bulunur ve bu bileşikler çeşitli bakteriler ya da mantarların ortadan kaldırılmasına yardımcı etki gösterir.

Çay Ağacı Yağının Demodex Akarlarını Engellemesi Üzerindeki Etkisi

Antiparazitik Özellikler

  • Çay ağacı yağı, Demodex akarlarını öldürme potansiyeline sahip olan antiparazitik özelliklerdir. Yağ, akarların ciltte veya kirpik diplerinde çoğalmasını engellemeye yardımcı olur ve mevcut olanların azalmasında yardımcı etki gösterir.

Antiinflamatuar ve Antibakteriyel Etkiler

  • Çay ağacı yağı, antiinflamatuar özellikleri sayesinde Demodex akarlarının neden olduğu inflamasyonu azaltmada yardımcı olabilir. Aynı zamanda antibakteriyel etkisiyle de, akarların neden olabileceği enfeksiyon riskini azalmasında yardımcıdır.

Blefarit ve Göz Kapağı İltihabını Azaltma

  • Demodex’in yaygın olarak neden olduğu blefarit (göz kapağı iltihabı) ve göz kuruluğu semptomlarını hafifletmede çay ağacı yağı yardımcıdır.

Çay Ağacı Yağı ve Kirpik Dibi Parazitlerine Etkisi 2

Önemli Bilgi

Kirpik dibi parazitlerinden kurtulma konusunda yardımcı etki gösteren çay ağacı yağı, haliyle kuru göz oluşumuna karşı da olumlu bir etki gösterir.

Fakat burada önemli bir detay var. Çay ağacı yağının kullanımı ya da çay ağacı yağı içeren bir ilacın kullanımı öncesinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gözde oluşabilecek olan tahriş gibi durumların önüne geçmek adına, doktorun önereceği şekilde ve önereceği düzende kullanım yapılması esastır.

Kaynak 

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1360273/
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9356889/
  3. https://www.healthline.com/health/demodex-folliculorum
  4. https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar