Demodex Akarlarının Yaygınlığı ve Kuru Göz Hastalığının Etkileri

Demodex akarları, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen ve yoğun olarak yüzde bulunan parazitler olarak biliniyor. Göz sağlığı açısından bakacak olursak demodex akarlarının kirpik dibi paraziti olarak isimlendirildiğini ve göz kapaklarındaki meibomian bezlerini tıkayabildiğini biliyoruz. Bu durum da doğrudan kuru göz gelişimine neden oluyor ve hastanın gözünde yanma batma, kaşıntı gibi olumsuz durumlar yaşamasıyla sonuçlanıyor. Yapılan araştırmalar üzerinden ilerleyecek olursak, demodex akarları ile kuru göz arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabiliriz.

Demodex Akarı Görülme Sıklığı ve Kuru Göz Üzerindeki Etkileri

Journalsplos tarafından yayınlanan araştırma, kuru göz ile demodex akarları arasındaki ilişkiyi net olarak ortaya koyuyor. Araştırmada 253 katılımcının incelendiğini ve katılımcılardan yüz ve kirpik diplerinden alınan örneklerin değerlendirildiğini belirtelim.

18 yaş ile 80 yaş arasında değişen yaşlara sahip olan katılımcıların %100’lük kısmında demodex akarına rastlandığı belirtilmiş. Özellikle yaş ilerledikçe akar görülme sıklığının arttığı net olarak anlaşılıyor.

Yapılan değerlendirmede akarların yüzün sebum bakımından zengin olan bölgelerinde görülme sıklığının daha yüksek olduğu tespit edilmiş.

Araştırmada akarların göz kapaklarındaki yağ bezlerine yerleştiği, burada bulunan yağ tabakasını tükettiği ve sonucunda da yağ kanallarının tıkanmasına neden olduğu ortaya çıkmış. Özellikle yaşlı bireylerde akarların sayısının ve kuru göze olan etkisinin daha fazla olduğu da saptanmış.

Çay Ağacı Yağı ve Kirpik Dibi Parazitlerine Etkisi

Demodex Akarlarının Yaygınlığı ve Kuru Göz Hastalığının Etkileri 2

Sonuç ve Değerlendirme

Demodex akarları için yapılan çalışma gösteriyor ki katılımcıların tamamında az ya da çok akarlara rastlanmış. Yaş ilerledikçe akar yoğunluğunda bir artış gözleniyor. Kirpik diplerine yerleşen demodexler de doğrudan kuru göz gelişimine katkıda bulunuyor.

Kaynak

  1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106265
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar