Demodex Blefariti Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Demodex, herkeste görülebilen ancak herkes tarafından bilinmeyen akar türlerinden biridir. Özellikle kirpik diplerinde sıkça karşılaşabildiğimiz demodexleri, kirpik dibi parazitleri olarak da tanımlıyoruz. Kirpik diplerinde ortaya çıkabilen bu akarların oluşturdukları olumsuzluklar ise saymakla bitmeyecek cinsten. İşte Demodex Blefariti de bu olumsuzluklardan biri. Kirpik diplerine yerleşen akarlar, buradaki kanalların tıkanmasına neden olan göz kapağı iltihabı yani blefarite neden olabiliyor. Bu etkiye bağlı olarak da kuru göz gibi önemli şikayetlerin de ortaya çıkabildiğini biliyoruz.

Peki ya Demodex Blefariti günlük yaşamda konforu ne kadar etkiliyor? Bu konuda yapılan araştırmalar üzerinden ilerleyerek konuyu biraz daha açalım.

Demodex Blefariti Günlük Yaşam Konforunu Ne Kadar Etkiliyor?

2 Eylül 2022 tarihinde Dovepress üzerinden yayınlanan bilimsel araştırmaya göre, kirpik diplerinde oluşan akarların ve buna bağlı olarak gelişen blefaritin oldukça rahatsız edici bir etkisi var. Önce araştırmadan söz ederek, bu durumu yaşayan hastaların şikayetlerine bakacağız.

Araştırma Nasıl Yapılmış? Kaç Kişi Katılmış?

ABD’de yapılan araştırmada 311 yetişkin Demodex Blefariti hastası değerlendirilmeye alınmış. Hastaların hangi semptomlara sahip olduğunun tespit edilmesi için detaylı olarak muayeneler de yapılmış.

Hastalığa sahip olan kişilerin günlük yaşamlarını değerlendirmek ve yaşam kalitesini puanlamak için ise kişisel olarak yapılan anketlere yer verilmiş.

Tüm bu araştırmada yer alan hastaların yaş ortalamasının 68 yıl olduğunu, yaş aralığının 23 ile 92 arasında değiştiğini, katılımcıların %62,4’ünün kadın, %37,6’sının da erkek olduğunu belirtelim.

Demodex Blefariti

Günlük Yaşama ve Şikayetlere İlişkin Sonuçlar

Yapılan değerlendirmeler sonucunda hastaların %51’lik kısmının 4 yıldır bu sorunu yaşadığı ve hatta bazılarının sorunun bu olduğunu anlamadığı kanısına varılmış.

Bu hastaların en çok yaşadıkları semptomların ise;

  • %64 ile kuru gözler olduğu,
  • %50 ile gözde kaşıntı olduğu,
  • %44 ile gözde tahriş olduğu sonucuna varılmış.

Hastaların büyük bir çoğunluğu bu semptomları sık sık yaşadıklarını dile getirmiş. Haliyle bunun günlük yaşam üzerinde etkilerinin de olumsuz olduğu kayıtlara geçmiş.

Demodex Blefariti 2

Demodex Blefariti 3

Buna göre Demodex Blefariti hastalarının;

  • %47’si gün içerisinde gözlerinde bir rahatsızlık olduklarının bilincinde hareket ediyor ve bunun rahatsızlığını hissediyor.
  • %23’lük kısım her gün gözleri için endişelendiğini ve bunu sürekli düşündüklerini dile getirmiş.
  • %47’lik kısım gece sürüşlerinde zorluk çektiklerini belirtmiş.
  • %30’luk kısım ise göz hijyenleri için günlük ek zaman ayırmaları gerektiğinden söz etmiş.
  • %34’lük kısım ise göz makyajı yapmakta zorlandığını dile getirmiş.

Demodex Blefariti 4

Demodex Blefariti 5

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Araştırma bu hastaların soruna çözüm olmak adına nasıl adım attıklarını da inceliyor. Buna göre hastaların %58’lik kısmı, daha önce bu yönde bir teşhise sahip olmadıklarını belirtmiş. Tedavi yoluna giden hastaların ise %47’si yapay gözyaşları kullanmış. %32’lik kısım sıcak kompresleri tercih ederken, %14’lük kısım ise göz kapağı mendilleriyle soruna çözüm aramış. Bu tedavi yaklaşımlarını bırakan hastaların ise %43’lük kısmı, bu tedavilerden bir etki görmediklerini belirtmiş. Bunun için de söz konusu tedavilere devam etmediklerini belirtmiş ve gerekçe olarak etkisizliği göstermiş.

Sonuç

Tüm bu değerlendirmeye bakacak olursak Demodex Blefariti, günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve hastalarda psikososyal sorunlara da neden olabilecek hastalıklardan biri. Hastalar durumdan oldukça rahatsız ancak etkili tedavi bulma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Burada altta yatan nedeni yani demodex sorununu çözmek önemli. Detaylı bir muayene ve LipiFlow gibi yeni teknoloji alternatif tedavi çözümleri gerekebilir.

Kaynak 

  1. https://www.dovepress.com/psychosocial-impact-of-demodex-blepharitis-peer-reviewed-fulltext-article-OPTH
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar