Dijital cihazlar artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. İş yerinde, evde, seyahat ederken kısacası her zaman her alanda dijital cihazlarla karşı karşıyayız. Evet dijital cihazlar bir açıdan bakıldığı zaman hayatımızı da çok kolaylaştırıyor ama bir yandan da sağlığımız üzerinde etkinli rol oynuyorlar. Özellikle burada göz sağlığı konusu dikkat çekiyor. Göz yorgunluğu ve mavi ışığın oluşturduğu rahatsızlık bir yana, dijital cihaz kullanımının oluşturduğu göz kuruluğuna da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Özellikle ekran başında uzun süre geçirenler için kuru göz durumunun dikkat edilmesi gereken sorunlardan biri olduğunu belirtelim ve gelin konuyu daha derinden inceleyelim.
Önce Göz Kuruluğu Nedir Bir Bakalım
Aslında toplumda sık rastlanılan fakat çoğu zaman göz ardı edilen göz kuruluğu, göz yüzeyinin yeteri kadar nemli kalmaması sonrasında ortaya çıkan ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Göz yüzeyi yeteri kadar nemli kalmadığı için, gözde ağrı, yanma ve batma hissi, kızarık görüntü ve kaşıntı gibi rahatsız edici durumlar oluşabilir.
Bu durum ilerleyen evrelerde kişinin görüşünün bozulmasına bile neden olabilir. Odaklanma sorunları ya da ağrı hissinin oluşması gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Dijital Cihaz Kullanımı ve Göz Kuruluğu İlişkisi
Konumuza geri dönelim. Özellikle uzun süre ekran başında kaldığınız zaman, kuru göz riskiniz artıyor diyebiliriz. Ekranın göz yüzeyinde yaptığı kurutucu etki ve göz yaşı fonksiyonunu etkilemesi, kuru göze daha yatkın hale gelmenize neden olur.
Burada özellikle göz kırpmayı unutmamak önemlidir. Ekran karşısında göz kırpmayı unutmanız, göz yaşınızın göz yüzeyine yeterince yayılmaması anlamına gelir. Yeterince yayılmayan gözyaşı daha hızlı buharlaşacağı için kuru göz riski de artmış olur.
Dijital ekranların oluşturduğu tek sorun da bu değil. Yakın ekrana fazla odaklanmaya bağlı oluşacak görüş sorunlarından da söz edebiliriz. Tüm bunların önüne geçmek adına hem dijital ekranların önünde geçirdiğiniz süreyi iyi ayarlamanız gerekir hem de oturuş pozisyonunuz ile ekrana bakış açınızın doğru olması gerekir.