Lazer göz ameliyatı, kısa süreler içerisinde çoğu zaman olumlu sonuçlar veren etkili bir tedavi. Evet etkili bir tedavi ama sonuç olarak cerrahi bir işlem olması ve göz gibi hassas bir organ için uygulanıyor olması, çoğu zaman hastaların lazer göz ameliyatından çekinmesine neden oluyor. Peki gerçekten riskli bir işlemden mi söz ediyoruz? Gelin bu durumu son yapılan bilimsel çalışmalarla beraber bir değerlendirmeye alalım.
Dünyada Kaç Kişi Lazer Göz Ameliyatı Olmuş ve Kaçı Önemli Bir Risk Faktörüyle Karşı Karşıya Kalmış
Öncelikle verilerini inceleyeceğimiz bilimsel araştırmadan söz etmemiz gerekecek. Bu bilimsel araştırma hem dünyada kaç kişinin lazer göz ameliyatı olduğunu gösteriyor hem de ameliyat olan hastalarda ektazi oluşma riskini ortaya koyuyor.
Küçük Bir Bilgi – Ektazi Nedir?: Ameliyat sonrası korneanın beklenmedik bir şekilde incelmesi ve istenmeyecek halde şekil değiştirmesi.
Yapılan araştırma 1984 – 2021 yıllarını kapsıyor. Yapılan araştırmaya göre toplamda 40 milyonun üzerinde hastaya lazer göz ameliyatı yapılmış.
Paylaşılan verilere göre yıllık bazda yapılan ameliyatların rakamlarına da ulaşabiliyoruz.
Buna göre yıllık 1.680.880 kişiye LASIK yapılırken, 283.920 kişiye PRK ve 96.750 kişiye de SMILE operasyonunun yapıldığı saptanmış. Tabii ki rakamların değişken olabileceğini belirtelim. Dünya geneli düşündüğümüz zaman bu sayılar, milyonlarca kişinin lazer göz ameliyatı olduğunu gösteriyor.
Araştırmada önemli olan diğer kısım ise ektazi riskinin ne kadar düşük olduğu konusu. Bu konuda da yıllık ameliyatlar üzerinden değerlendirme yapılmış.
Buna göre;
1,608,880 LASIK ameliyatında sadece 1453 ektazi vakası tespit edilmiş. Bu da ektazi insidansının;
- PRK için 100.000 gözde 20,
- LASIK için 100.000 gözde 90,
- SMILE için 100.000 gözde 11 olarak hesaplandığını gösteriyor.
Sonuç
Bilimsel araştırmadan elde ettiğimiz verilere göre bakacak olursak lazer göz ameliyatları, dünya genelinde çok yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Ayrıca ektazi gibi önemli komplikasyonların görülme ihtimalinin de çok düşük olduğunu anlıyoruz.
Ektazi gibi önemli bir komplikasyonun ortaya çıkmasında etkili olan da bazı risk faktörlerinin bulunduğunu da belirtelim. Ameliyat öncesinde kornea kalınlığının yeterli olmaması, keratokonus gibi hastalıkların olması ektazi riskini arttıran faktörler arasında.
Zaten risklerin çok düşük olduğunu görüyoruz ama risk faktörlerinin etkisini de en aza indirmek adına detaylı muayenenin çok önemli olduğunu söyleyelim. Uzman bir doktor tarafından yapılacak olan muayene sizin lazer göz ameliyatı için ne denli uygun olduğunuzu da ortaya koyacaktır.