Glokom, Kuru Göze Neden Olur mu? Arada Nasıl Bir İlişki Var?

Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen Glokom, göz içi basıncında oluşan dengesizliklerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Optik sinire hasar vermesi ve bu durumunda kalıcı olarak görme kaybına neden olabilecek olması, glokom hastalığının mutlaka tedavi ettirilmesi gerekliliğini doğuruyor. Fakat tedavi sürecinin de kontrollü olması gerekiyor zira glokom tedavisi, farklı hastalıkları tetikleyebiliyor. Özellikle kuru göz konusunda bir soru işareti olduğunu söylemek lazım. Peki gerçekten glokom, kuru göze neden olabilir mi? İki hastalık arasında nasıl bir ilişkiden söz edebiliriz?

Glokom ile Kuru Göz Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Bilimsel araştırmaların derlendiği bir çalışma yayınlayan dovepress, sorunun cevabını da vermiş diyebiliriz.

Değerlendirilen araştırmalarda 10.388 glokomlu hasta ele alınmış ve değerlendirmeler bu hastalar üzerinde gerçekleştirilmiş.

Yapılan değerlendirmeye göre glokoma sahip olan hastaların %52,6’lık kısmında kuru göz şikayetlerinin olduğu da tespit edilmiş.

Ayrıca glokomlu hastaların göz yüzeyinde daha fazla anormallikler olduğu da belirlenmiş. Değerlendirilen çalışmalarda glokomlu hastaların %41,7’sinde glokomlu olmayan hastaların ise sadece %25,5’inde oküler yüzey semptomlarının tespit edildiği kayda geçirilmiş.

Yine benzer araştırmada glokomlu hastaların %51.3’lük kısmında kornea lekelenmesi olduğu tespit edilirken, schirmer test skorlarının ise glokomlu hastalara göre daha düşük olduğu kanısına varılmış.

Glokom, Kuru Göze Neden Olur mu

Peki Neden Ne?

Sonuçlar değerlendirildiği zaman net olarak gözüküyor ki glokomlu hastalarda kuru göz riski daha yüksek. Bunun nedeninin araştırılması noktasında da bir değerlendirme var. Değerlendirme glokom tedavisinde kullanılan topikal antiglokom ilaçları üzerinden yapılmış.

Çalışmada 2 ilaç kullanan hastalarda %23, 3 ilaç kullanan hastalarda %63, 4 ilaç kullanan hastalarda ise %160 oranında kuru göz şikayetinin arttığı saptanmış. Antiglokom ilaçları kullanan bireylerde, gözyaşı filmi parçalanma süresi de 11,7 saniyeden, 8,3 saniye seviyesine kadar düşmüş.

Glokom, Kuru Göze Neden Olur mu 2

Sonuç

Tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman glokom ile kuru göz arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gözlemliyoruz. Glokom için kullanılan ilaçların bu etkiye neden olduğu anlaşılıyor. Haliyle hastaların ilaç tedavisinde de dikkatli olması gerekiyor. Kontrollü bir şekilde ilerlemek ve doktorun tavsiyelerini atlamamak önemli. Glokom tedavisi sürecinde kuru göz riskini en aza indirmek adına, uygulanabilecek olan önleyici tedavileri de değerlendirmek gerekebilir.

Kaynak

  1. https://www.dovepress.com/glaucoma-and-dry-eye-disease-opportunity-to-assess-and-treat-peer-reviewed-fulltext-article-OPTH#cit0034
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar