Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar aylarında çok sık karşımıza çıkan göz alerjisi durumu, hastanın görüşünü etkileyecek seviyede rahatsızlık oluşturabiliyor. Genelde belli dönemlerde yaşanan göz alerjisi ile karşı karşıya kalan hastalar, kimi zaman bu durumu farklı hastalıklarla da karıştırabiliyor. Bu noktada sık yaşanan belirtileri bilmek önemlidir diyebiliriz. Peki göz alerjisinin belirtileri neler? Hastalar hangi belirtileri yaşarsa göz alerjisinden şüphelenmeli bakalım.

Göz Alerjisinin Belirtileri ve Yaşanabilecek Durumlar

Belirtileri daha net açıklamak adına, her belirtiyi ayrı ayrı ele alacağız. Hemen listemize geçelim.

Göz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir

Sulanma: Alerjik durum, gözlerde normalin üzerinde bir sulanma sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Genelde berrak ve sulu bir akıntı şekilde sulanma belirtisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kuruluk Hissinin Oluşması: Aslında sulanma ile kuruluk hissini kasıtlı olarak arka arkaya ekledik. Gözlerin sulanması, ne kadar tezat gelse de göz kuruluğunun da bir belirtisidir. Burada önemli olan gözleri nemlendirmeye yarayan gözyaşının kalitesidir. Gözyaşı kalitesi düştüğü için de kuru göz sendromu yaşanabilir. Aynı zamanda gözlerde kuruluk hissinin, göz alerjisinin belirtileri arasında olduğunu da söylemek gerekir.

Kızarıklık: Alerjiye bağlı olarak gözde kızarıklık durumu ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kirpik diplerinin de kızarması gibi bir durum söz konusu olabilir.

Gözlerde Kaşıntı: Alerjinin en sık ortaya çıkan etkilerinin başında kaşıntıyı sayabiliriz. Gözlerde kaşıntının oluşması, kişiyi doğrudan etkileyecek ve rahatsız edecek bir durumdur. Aynı zamanda gözü kaşımak ya da ovuşturmak, keratokonus hastalığına da neden olabilir. Böyle bakıldığı zaman gözü kaşımamak gerektiğini söyleyebiliriz.

Yanma ve Batma Hissi: Gözlerde oluşan kurulukla beraber yanma ve batma hissi de ortaya çıkabilir. Yine bu durumda da gözü ovuşturmak ve kaşımaktan kaçınılmalıdır.

Işığa Karşı Hassaslığın Artması: Herkeste olmasa da göz alerjisinde ışığa karşı duyarlılık artabilir. Işık kaynağına baktığınız zaman rahatsızlık hissi oluşabilir.

Göz Çevresinde Şişlik: Göz alerjisinin belirtileri arasında en sık yaşananlarından birisinin de göz çevresi şişliği olduğunu söyleyebiliriz. Kişiden kişiye değişmekle beraber göz çevresinde şişlik görüşü etkileyecek seviyeye kadar gelebilir.

Bu belirtilerin birkaçını yaşıyorsanız ve aynı zamanda alerjik bir geçmişiniz varsa, bu durumda doktorunuza danışmanızı ve doktorunuzun size önerdiği tedavi adımlarını izlemenizi öneririz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar