Göz kaşıntısı, özellikle bahar aylarında baş gösteren ve hemen herkeste oluşabilecek yaygın sorunlardan biri. Aslında gözünüzün kaşınması görüşünüzü doğrudan etkilemez. Fakat bir düşünün, sürekli gözünüz kaşınıyor. Kaşıntı hissinin verdiği rahatsızlık, günlük hayat konforunuzu düşüreceği gibi, sürekli olması halinde başka bir rahatsızlığı da işaret edebilir. Elbette bu sorunun da çözümleri var. Sorunu çözmek adına adım adım ilerlemek gerek. Önce nedeni tespit etmeli ve buna göre uygun tedaviyi uygulamalısınız. Peki göz kaşıntısı neden olur? Çözüm için nasıl ilerlememiz lazım?
Göz Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir?
Kaşıntıyı tek bir nedene bağlamak doğru olmayacak. Birazdan listemizde de görebileceğiniz gibi kaşıntıya sebebiyet verecek çok fazla etken var. Alerjiler, hava kirliği, çeşitli hastalıklar ve çok daha fazlası. Bunların kimi daha çok öne çıkan ve daha yaygın olarak gösterilen nedenler, kimi ise daha geri planda kalan nedenler.
Göz Kaşıntısına Neden Olabilecek Olası Durumlar
- Geçmek Bilmeyen Alerjiler ( Mevsimsel ya da sürekli alerji)
- Havada Bulunan Tahriş Edici Maddeler ( Hava kirliliği)
- Kuru Göz Sendromu
- Gözde kontakt lens kullanımı
- Dijital ekran kullanımına bağlı göz yorgunluğu
- Tıkanmış olan kirpik dipleri (Blefarit)
- Gözde Oluşan Enfeksiyonlar
O halde gelin bu nedenleri ayrı ayrı ele alalım ve kaşıntının olası çözümlerinden söz edelim.
Geçmek Bilmeyen Alerjiler
Alerji, alerji ve yine alerji. Göz neden kaşınır sorusuna verilen en yaygın cevap alerjidir. Özellikle mevsim geçişlerinde, alerjik bünyeye sahip olan kişilerde gözde kaşınma, burun akıntısı ya da göz sulanması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Özellikle mevsim geçişlerinde karşımıza çıkan bu alerjik semptomların nedeni, hücrelerin alerjenlere karşı savunma yapmak adına salgıladığı histamindir. Salgılanan histamin inflamatuar bir etki gösterir ve bu da gözde kaşıntı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Sadece mevsimsel olarak değil, vücudunuz için alerjen olan bir maddeye temasınız halinde de belirtileri yaşayabilirsiniz. Yani alerjiyi daha genel bir çerçeve içerisinde değerlendirmek gerekir. Bu polene bağlı ya da kedi tüyüne bağlı olabilir gibi.
Havada Bulunan Tahriş Edici Maddeler
Hava kalitesinin göz sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Hatta daha öncesinde katarakt ile hava kalitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilimsel araştırmayı sizlerle paylaşmıştık. Göz kaşıntısının nedenleri arasında da hava kirliliği boy gösterir.
Egzoz dumanı, belli parfümlerin oluşturduğu partiküller ve benzeri hava kirliğine neden olan toz ve tane parçacıkları. Bunlar gözünüz ile temas ettiklerinde gözde kaşınma sıkıntısını ortaya çıkabilir. Çoğu zaman gözü temizlediğinizde kaşıntı hissinin geçtiğini görürsünüz. En ideali ise baştan gözler için koruyucu önlem almaktır. Bulunduğunuz bölgede hava kirliliği yoğunsa, koruyucu gözlükler kullanarak dışarı çıkmak gibi.
Kuru Göz Sendromu
Çok fazla bilinmiyor olsa da kuru göz sendromu, kaşıntının en büyük nedenlerinden biridir. Bu hastalıkta, gözyaşı istenen miktar ya da istenen kalitede üretilmez. Sonucunda hızlı buharlaşma olur. Haliyle gözlerde yeteri kadar nemli yüzey oluşmaz. Kuruluk hissinin yanı sıra geçmek bilmeyen göz kaşıntısı, gözde yanma ve batma hissi gibi etkiler ortaya çıkabilir.
Tek gözde kaşıntı durumu ortaya çıkabileceği gibi, kuru göz etkisi iki gözde birden de gözükebilir ve kaşıntı iki gözde de ortaya çıkabilir.
Çözüm ise kuru gözün tedavi edilmesi olacak. Uzman bir doktora başvurarak, kuru göze karşı gerekli tedavinizi olduktan sonra, kaşıntı etkisinin de ortadan kalkması beklenir. Sadece kaşıntı da değil. Bunun yanında gözde yanma ve batma hissi gibi olumsuzluklar da giderilmiş olur.
Gözde Kontakt Lens Kullanımı
Yaygın kırılma kusurlarında net görüş elde edilmesi için kontakt lens kullanılabilir. Fakat kullanılan bu lensler, gözde kaşıntı gibi yan etkiler oluşturabilir. Bu nedenle gözünüzün hijyenine olabildiğince dikkat etmeli ve kontakt lensleri sık sık değiştirmelisiniz.
Dijital Ekran Kullanımına Bağlı Göz Yorgunluğu
Bilgisayar, akıllı telefon gibi dijital ekranlara uzun süre bakmanız, sürekli göz kaşıntısına nedene olmasa da gözlerde kaşınma hissini ortaya çıkarabilir.
Çoğu zaman gözleri dinlendirmeniz durumunda bu etki ortadan kalkar. Bu nedenle birçok uzman hekimin, 20-20-20 kuralını önerdiğini de biliyoruz.
Tıkanmış Olan Kirpik Dipleri (Blefarit )
Demodex akarlarına bağlı olarak kirpik diplerinin tıkanması sonucu blefarit dediğimiz hastalık durumu ortaya çıkar. Blefarit oluşması durumunda kirpik diplerinde yer alan salgı bezlerinden yeteri kadar yağ salgılanmaz ve bu durumda gözyaşı kalitesini doğrudan etkiler. Hem kuru göz durumu oluşabilir hem de göz kaşıntısı durumu ortaya çıkabilir.
Gözde Oluşan Enfeksiyonlar
Göz kaşıntısı nedenleri içerisinde son maddemiz enfeksiyon durumu olacak. Göz kapağında ya da gözde oluşan enfeksiyon, kaşıntıya neden olabilir. Tek gözde kaşıntı durumu olabileceği gibi enfeksiyona bağlı olarak iki gözde de kaşıntı yaşanabilir.
Nedenleri ele aldık. Tüm bu nedenleri ayrı ayrı değerlendirmek ve uzman hekime giderek tedavi yolunu belirlemek en doğrusu. Fakat sürekli göz kaşıntısı durumu yaşamıyorsanız, çoğu zaman bu geçici bir etkiyse size bazı önerilerde bulunabilir.
Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
- Kaşınan gözü rahatlatmak için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. Bunlara ufak ipuçları da diyebiliriz. Hemen aşağıda sıralayalım.
- Destekleyici yapay gözyaşı damlarından yararlanabilirsiniz.
- Gözlerinizi rahatlatmak adına soğuk kompress uygulamaları yapabilirsiniz. Soğuk bir bez de işinizi görebilir.
- Cildinizde ve yüzünüzde biriken polenlerden kurtulmak ve alerjen etkisini en aza indirmek adına dışarıdan geldikten sonra duş almayı tercih edebilirsiniz.
- Polen alerjiniz varsa, bahar ve yaz aylarında dışarı çıkarken koruyucu maske takabilirsiniz.
- Göz çevresini temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
- Tuzlu su çözeltisi uygulamaları yapılabilir.
Merak Edebileceğiniz Sorular
Aşırı Göz Kaşıntısı Var Ne Yapmalıyım?
Sürekli ve aşırı göz kaşıntısı varsa, bu durumda yapılacak en iyi şey doktora başvurmak olacaktır. Kaşıntı bir enfeksiyona bağlı ya da kuru göz gibi hastalıklara bağlı olabilir.
Kedi Sevdikten Sonra Göz Kaşıntısı Yaşıyorum
Muhtemelen kedi tüyüne karşı bir alerjiniz olabilir. Bunun için alerji testi yaptırmanız gerekebilir.
Sağ Göz Kaşıntısı Var! Tek Gözde Kaşıntı Oluyor
Sağ gözünüz ya da fark etmez sadece sol gözünüz kaşınıyor olabilir. Bu durum çoğu zaman tek gözde oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanıyordur. Enfeksiyonun giderilmesi ve tespit edilmesi için doktorunuza başvurun.