Göz Migreninin Göz Sağlığı Üzerinde Bir Etkisi Var mıdır?

Migren şiddetli baş ağrısı ve ağrıya bağlı olarak oluşan mide bulantısı ile kendini gösteren hastalıklardan birisidir. Genel çerçevede değil daha derinlemesine baktığımız zaman farklı migren türlerinin bulunduğunu da söyleyebiliriz. Göz migreni bu türler arasında yer alır ve kişinin görüşünü etkileyebilir. Peki göz migreni nedir? Göz migreni göz sağlığını bozar mı? Gelin bilimsel araştırmalarla beraber cevaplara bakalım.

Göz Migreni Nedir?

Çoğu zaman tek gözde ortaya çıkan, şiddetli ağrı ile kendini gösterebilen ve gözde geçici görme bozukluklarına neden olan bir migren türüdür. Oküler migren ya da retinal migren olarak da isimlendirilebilir.

Nedeni tam olarak bilinmese de bazı net belirtileri vardır. Genelde migren atakları sırasında karşılaşılan bu belirtilerden de söz edelim.

Göz Migreninde Belirtiler Nelerdir?

  • Parlayan ve titremelere neden olan ışıklar
  • Düz yüzeyde kaygan çizgi görünümleri
  • Zigzag şekilde görüntü

Bu belirtilerin ardından ataklar yaşanabilir. Ağrı atakları genelde kısa süreli olur ve yine kısa süre içerisinde iyileşen görsel bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Göz migreni göz sağlığını bozar mı?Göz Migreni Göz Sağlığını Bozar mı?

Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekte. Beyindeki kimyasal değişikliklerden ya da kan damarlarındaki spazmlardan kaynaklandığı gibi çeşitli genetik yatkınlıklardan da ortaya çıkabilmekte.

Neden kesin olarak bilinmiyor olsa da göz sağlığı üzerindeki etkileri için yapılan çeşitli araştırmalar bulunuyor. Araştırmalara göre atak geldikten sonra görmede bozukluklar meydana gelebilmekte. Zikzak şeklinde görüş, görüşte puslu desenler ya da titreşen ışıklar şikayetleri yaşanabiliyor.

Fakat bu şikayetlerin çoğu zaman geçici şikayetler olduğunu da belirtmek gerekiyor. Hastaların çoğunda 20-30 dakika içerisinde bu şikayetlerin geçtiği ve görüşün yavaş yavaş normale döndüğünü belirtelim. Belli bir kısım hastada bu süre 4 saat ile 72 saat kadar uzun sürelere de çıkabilmekte. Çok nadir durumlarda göz migreninin göz sağlığı üzerinde kalıcı bozukluklar oluşturması durumu da söz konusu olabiliyor.

Çok nadir durumlarda retinal arter tıkanıklığı, retinal infark, retinal hemoraji gibi kalıcı etki gösteren komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu durumda uzman bir göz doktoruna başvurmak gerekir.

Bahsettiğimiz tüm bu bilgilerden yola çıkarak göz migreni için ciddi komplikasyonlara yol açma riski düşük, kısa süreli rahatsızlık veren ve kısa süreli görüş bozukluklarına neden olan bir hastalık tanımını yapabiliriz. Komplikasyonların uzun süre devam etmesi, kalıcı görme sorunlarının yaşanması ya da atakların tanı konulmadan ilk kez yaşanması durumlarında ise mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini belirtelim.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar