Göz Seğirmesi Nasıl Geçer? Neden Olur?

Göz seğirmesi ya da halk arasında bilinen adıyla göz seyirmesi, hemen herkeste görülebilen ve genelde önemsenmeyen durumlardan biridir. Her ne kadar önemsenmiyor olsa da uzun süre devam ettiği ya da sık sık tekrarladığı durumlarda seğirme, daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Evet bu konuda merak edilen çok fazla soru olduğunu biliyoruz. Bu blog içeriğimizde de detaylardan söz ederek merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Göz Seğirmesi Neden Olur? Nasıl Ortaya Çıkar?

Göz seğirmesi, göz kapağında bulunan kasların ya da göz çevresinde yüzün bazı kısımlarında meydana gelen, kontrolsüz bir harekettir. Kişinin kendi kontrolü dışında, istemsizce gerçekleştiği için herhangi bir zamanda meydana geldiğini görebilirsiniz.

Burada seğirmeyi daha iyi tanımlamak ve anlamak adına, tam olarak nerede gerçekleştiğine göre bölümlere ayırarak incelemek daha doğru olacaktır. Basit bir tablo ile mini bir tanımlama yapabiliriz.

Bu tabloyu da paylaştığımıza göre gelelim nedenler kısmına. Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz seğirme farklı şekillerde ya da bölgelerde ortaya çıkabilir. Halk arasında kullanılan şekliyle sol göz seyirmesi ya da sağ göz seyirmesi olabileceği gibi, iki gözde birden bile meydana gelebilir. Tabii ki ortaya çıkış durumu ve şekli bir yana, nedenler konusunda da birçok farklı etkenden söz edebiliriz. Başta da dediğimiz gibi bu basit bir kas spazmı kaynaklı geçici durum da olabilir farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Biz olası nedenleri hemen aşağıda sıralayalım.

Seğirme Türü yada Şekli  Seğirmenin Ortaya Çıkış Hali Etkilenen Bölge 
Kas spazmları şeklinde Başkalarının fark etmesi zor olan
küçük seyirmeler şeklinde ortaya
çıkar
Göz kapaklarındaki kaslar ve göz
çevresi kasları.
Tek taraflı yüz kas spazmları yüzün bir yarısında etkili olur
ve tek göz seyirmesi olarak
kendini gösterir.
Sol göz seğirmesi ya da sağ göz
seğirmesi şeklinde gözlerde
anlaşılır biçimde ortaya çıkar.
Göz Kapak Spazmı Gözün kırpılmasına ya da kapanması
na neden olacak kadar güçlü
kasılmalar şeklinde ortaya çıkar.
Göz kapaklarında meydana gelir.
Kas Dalgası Genellikle alt göz kapaklarını
etkileyen küçük ancak istikrarlı
dalgalanmalar şeklinde olabilir.
Göz altlarında meydana gelir.

Bu tabloyu da paylaştığımıza göre gelelim nedenler kısmına. Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz seğirme farklı şekillerde ya da bölgelerde ortaya çıkabilir. Halk arasında kullanılan şekliyle sol göz seyirmesi ya da sağ göz seyirmesi olabileceği gibi, iki gözde birden bile meydana gelebilir. Tabii ki ortaya çıkış durumu ve şekli bir yana, nedenler konusunda da birçok farklı etkenden söz edebiliriz. Başta da dediğimiz gibi bu basit bir kas spazmı kaynaklı geçici durum da olabilir farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Biz olası nedenleri hemen aşağıda sıralayalım.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer Neden Olur

Olası Göz Seğirmesi Nedenleri

Aşırı derecede nikotin kullanımı. Sigara kullanımının anlık olarak artması gibi durumlarda gözde çoğu zaman geçici olmakla beraber seğirme durumlarının ortaya çıktığını görebiliriz. Genelde tek gözde seğirme şeklinde ortaya çıkabileceği gibi bu durumda nadir olsa da iki gözde de seğirmenin yaşanması muhtemeldir.

  • Kafein gibi uyarıcı maddelerin yoğun şekilde kullanımı da yine gözlerde seğirme durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bu durum da çoğu zaman geçicidir.
  • İlaç kullanımına bağlı olarak. Bazı ilaçlarda yan etki olarak gözlerde kas spazmı durumlarının yaşandığını görebiliriz. İlaç kullanılmaya devam ettiği süre boyunca bu etki de devam edebilir.
  • Yorgunluk durumu.
  • Uzun süre devam eden uykusuzluk durumu
  • Yoğun olarak yaşanan stres. Yine strese bağlı kas spazmlarının gelişme durumu da oluşabilir ve özellikle göz kapaklarında bu durumun çok yaygın olduğunu söylemek lazım.
  • Vitamin eksikliğinin göz seğirmesi nedenleri arasında üst sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz. Özellikle B12 vitamin eksikliğinde ve D vitamini eksikliğinde seğirme daha sık karşılaşılan bir durum diyebiliriz.
  • Gözde yaşanan rahatsızlıklar ve geçirilen operasyonlar.
  • Aşırı yorucu fiziksel aktivite ve efor sarf edilmesi durumlarında.
  • Viral enfeksiyon durumları. Enfeksiyona bağlı olarak virüsler sinirlerinizin etkilenmesine neden olabilir ve geride seğirmeler bırakabilir. Çoğu durumda belli bir süre sonra bu seğirmelerin geçmesi bekleniyor.
  • Alkol gibi sinir sistemini baskılayıcı içkiler tüketmek
  • Beyin tümörleri. Çok daha ciddi bir neden olarak gösterilebilir. Geçmeyen seğirmelerde bir neden olarak öne çıkabilir.

Göz Seğirmesi Ne Anlama Gelir?

En çok sorulan sorulardan birisi de bu. Aslında bu yanlış algıların ortaya çıkmasına neden olan bir inanış. Halk arasında “gözüm seyiriyor, kötü bir şey olacak” şeklinde batıl inanışlar var. Ancak bunların gerçeği yansıtmadığını ve tıbbi bir karşılığının olmadığını da belirtmiş olalım. Bir dayanağı olmayan hurafeler olarak gösterebileceğimiz inanışlar.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer Neden Olur 3

Tedavi için Ne Yapılabilir? Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Tedavi aşamasında neden ilişkisi çok önemlidir. Yukarıda da bahsettiğim gibi birçok neden var. Bu sadece fazla kahve içtiğinizden kaynaklı bir durum bile olabilir. Anlık stres yükselişleri ve yorgunluk durumlarında da ortaya çıkabilir. Haliyle neden, tedavi için çok önemli bir etkendir ve ilk adımdır. Bu geçici durumları göz önüne alacak olursak, bazı önerilerde bulunabiliriz.

  • Stres seviyenizi düşürmeye çalışın.
  • Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • Kafein tüketiminize ve sigara ya da alkol tüketiminize dikkat edin. Bu süreçte azaltın.
  • Yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olun.
  • Eğer gözlerinizi yorucu (Sürekli PC başında çalışma gibi) işlerle uğraşıyorsanız sık sık ara verip 20-20-20 kuralına uyarak gözlerinizi dinlendirin.

Peki Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Evde tedavi olarak gösterebileceğimiz bu yöntemlerden sonra seğirme azalmıyorsa ya da geçmiyorsa bu durumda mutlaka doktora başvurmanız gerekebilir. Zira seğirmenin daha ciddi, tedavi edilmesi gereken bir nedeni olabilir.

Eğer durum hayatınızı etkileyecek seviyeye geldiyse ve geçmiyorsa, en kısa sürede bir uzmana muayene olmanızda yarar var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi göz seğirmesi, çok daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar