Gözü Kaynak Alması Nedir? Nasıl Geçer?

Kaynak işiyle uğraşanların, göz sağlığını korumak için çok dikkatli olması gerekiyor. Zira kaynak sırasında ortaya çıkan yoğun ışık, gözde olumsuz bir etki yaratabiliyor ve göz sağlığını bozabiliyor. Halk arasında gözü kaynak alması olarak bilinen durum da tam olarak bahsettiğimiz duruma örnek olabilecek bir rahatsızlık. Genelde kısa süreli olsa da gözde yanma ve batma hissine neden olduğu gibi, yoğun ağrıya da neden olan kaynak alması tam olarak nedir ve nasıl geçer yakından bakalım.

Gözü Kaynak Alması Nedir?

Kaynak sırasında, kaynak arkının ürettiği parlak ışık UV etki gösterir. Göze doğrudan temas eden UV ışın, retinaya kadar ulaşabilen radyasyon içerir. Işınların göze doğrudan temas etmesi, başta kornea tabakası olmak üzere göze zarar verir ve görüşün etkilenmesine neden olur. Halk arasında gözü kaynak alması olarak isimlendirilen bu durumda, gözde kızarıklıklar, şişlikler ve ağrı meydana gelebilir.

Kaynak Alması Nasıl Belirtiler Gösterir?

Kaynak ışığına doğrudan maruz kalmanız durumunda, zaman içerisinde değişen etkilerle beraber olmak üzere gözünüzde çeşitli belirtilerin ortaya çıktığını görmeye başlarsınız. Bu belirtileri de sıralayacak olursak aşağıdaki gibi bir liste elde edebiliriz.

  • Gözlerde Meydana Gelen Aşırı Kızarıklık: Kaynak alma sonrasında en sık yaşanan belirti kızarıklıktır. Gözlerde kan oturmuşa benzer bir görüntü ortaya çıkar. Kızarıklık zaman içerisinde azalır ama ilk aşamalarında çok belirgin ve rahatsız edici bir kızarıklık durumu oluştuğunu görürüz.
  • Sürekli Yanma ve Batma Hissi: gözde kaynak hasarı belirtileri içerisinde en rahatsız edici olanının bu olduğunu söyleyebiliriz. Kişi gözünde sürekli olarak yanma, batma gibi rahatsızlıklar hisseder. Ağrılı süreç devam etmesi durumunda, göz doktoruna başvurmak gerekir.
  • Ani Olarak Gelişen Görme Kayıpları: Daha nadir görülen bir belirti olsa da yine de karşılaşılabilecek bir belirti olduğunu söylemek lazım. Ani olarak gelişen görme kayıpları belirtisi genelde kaynak almanın ilk anında ortaya çıkabilir. Ani olarak gözlerde kamaşma durumu ve görüşün kapanması gibi etkiler ortaya çıktığını görürüz.
  • Bulanık Görme: Kaynak ışığının gözde bıraktığı bir diğer etki ise bulanık görme durumudur. Genelde ışığa maruz kalınan ilk günlerde bulanık görme etkisi ortaya çıkar ve kısa süre içerisinde geçtiğini görürüz. Gözde meydana gelen kızarıklığın ve yanma batma durumunun da bulanık görüş üzerinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Işığa Karşı Artan Duyarlılık: Kaynak alması sonrasında ışık kaynaklarına doğru bakarken hassasiyetinin arttığını görürsünüz. Işık kaynaklarına bakarken gözlerde kamaşma gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca baş ağrısı gibi etkiler de ortaya çıkabilir.

gözü kaynak alması

Gözü Kaynak Alması Nasıl Geçer?

Bu belirtiler ve görülen etkiler çoğu zaman geçici etkilerdir. Fakat kaynak ışığına maruz kalma süresi ve şiddeti, belirtilerin görülme sıklığının artmasına neden olabilir. Tedavi noktasında bazı ek tavsiyelerde bulunabiliriz.

  • Gözlere Doğrudan Soğuk Kompres uygulayarak gözlerin dinlenmesini sağlamak. Bu şekilde gözlerdeki şişlik alınırken, ağrının da hafifletilmesi sağlanabilir.
  • Gözleri uzun süreli olarak dinlendirmek ve ışık kaynaklarından belli bir süre kadar olabildiğinde uzak kalmak.
  • Göz doktorunun önerdiği, göz damlalarını kullanarak gözü dinlendirip, arınmasını sağlamak. Burada kullanım süresi ve ilacın dozu göz doktorunuz tarafından belirtilmelidir.

Tüm bunlar gözü kaynak alması nasıl geçer sorusunun cevabı için yeterli değil. Evet bu yöntemler gözün rahatlatılması noktasında etkili ama uzun süreli devam eden şikayetlerde, mutlaka bir göz doktoruna başvurmanız gerekiyor. Kalıcı hasar durumlarının ortaya çıkmaması ve önlem alınması adına bu oldukça önemli.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar