Yaz mevsimindeyiz ve güneş iyiden iyiye yüzünü gösteriyor. Güneşin yüzünü göstermesi ve sıcaklıkların iyiden iyiye artması demek, sağlığımızı korumak adına belli başlı önlemler almamız gerektiği döneme girdiğimizi gösteriyor. Özellikle göz sağlığımız için daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bu içeriğimizde de tam da bu konuyla alakalı merak edilen bir soruya yanıt vereceğiz. Güneşe doğrudan bakmanın gözlerimize herhangi bir zarar var mı bakalım.
Güneşe Doğrudan Bakmak Gözleri Bozar mı?
Baştan belirtelim ki güneşe doğrudan bakmanın gözler üzerinde zararlı bir etki oluşturur. Bunun nedeni de güneşin UV ışınlarıdır. Bu durum Solar ya da Güneş Retinopatisi olarak isimlendirilir. Güneş retinopatisi, gözün retina tabakasında meydana gelen bir hasar türüdür ve genellikle güneşe doğrudan bakma sonucu oluşur.
Retina, gözün arka kısmında bulunan ve görme yeteneğimizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerin bulunduğu tabakadır. Güneş retinopatisi, güneşten gelen yoğun ultraviyole (UV) ve görünür ışığın retinada yanıklara neden olmasıyla meydana gelir. Çıplak gözle direkt olarak güneşe baktığınız durumda, güneşten gelen UV ışınları retinaya ve görme merkezinize zarar verebiliyor.
Güneşin UV Işınlarından Korunmak için Neler Yapılabilir?
- Geniş kenarlığı bulunan şapkalar kullanın. Bu şekilde ışınların doğrudan gözünüze gelmesini de engellemiş olacaksınız.
- Dışarı çıkarken UV koruması bulunan, güvenilir camlara sahip güneş gözlüklerini takın.
- Özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde, doğrudan güneşe bakmaktan kaçının.
- Yaz aylarında güneş ışınlarını yansıtan beyaz ve parlak yüzeylere uzun süre bakmaktan kaçının.
- Uzun süre güneş altında kaldığınız zaman, belli aralıklarla gölge alanlara geçin ve gözünüzü dinlendirin.
Tüm bu kriterlere dikkat etmeniz, gözünüzde kalıcı hasar gelme ihtimalini en aza indirecektir.