Hipermetrop Astigmat Hastalarına İkinci Kez Lazer Gerekir mi?

Lazer tedavisi, gözünde kırma kusurları bulunan hastalar için sık tercih edilen etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. Normal şartlar altında operasyon çok kısa işlemler ile tamamlanır ve kısa süre içerisinde iyileşme gözlemlenir. Çoğu zaman da gözde önemsenmeyecek derecede küçük bir numara kalır ve hastanın görüşü büyük ölçüde düzelir. Genellikle ikinci ya da üçüncü bir lazer tedavisi gerekmeyebilir. Fakat gözünde özel durumu olan bazı hastaları ayrı değerlendirmek gerekebilir. Mesela hipermetrop astigmat hastalarının durumu. Bu içeriğimizde bize de sıkça gelen sorulardan biri olan “Hipermetrop astigmat için ikinci bir lazer gerekir mi? sorusunu yanıtlayacağız.

Hipermetrop Astigmat Nedir Bir Anlayalım

Sorumuzun cevabına geçmeden önce hastalığımızı bir tanıyalım. Mi astigmat olarak da tanımlanan bu hastalıkta, bir gözde miyop diğer gözde ise hipermetrop oluşumu ortaya çıkar ve hastanın görüşünde hissedilir derece bir zorluk oluşur.

Genetik olarak da gelişebileceği gibi sonradan yaşanabilecek travmalar ve çeşitli hastalıkların da ortaya çıkması bu durumu ortaya çıkarabiliyor.

hipermetrop astigmat

Mix Astigmat Hastalarının İkinci Kez Lazere İhtiyacı Var mı?

Gelelim sorumuzun cevabına. Bu konuda Slack Journals üzerinde yayınlanan bir bilimsel makale var. Biz de bu araştırma üzerinden ilerleyeceğiz. 2000-2019 yılları arasında yapılan araştırmada 785 göz değerlendirilmiş.

Mix astigmat hastalığına sahip kişiler üzerinde yapılan retrospektif incelemelerde tüm hastalar içerisinde sadece %5.2’lik kısımda yeniden lazer ihtiyacı ortaya çıkmış. %95’lik kısım ise tek ameliyatla tedavi edilmiş ve yeniden ameliyat ihtiyacı ortaya çıkmamış.

Yöntem olarak PRK lazer ya da LASIK kullanılmasının ise herhangi bir etkisi olmadığını belirtelim.

Bilimsel araştırma gösteriyor ki mix astigmat hastaları için de lazer göz ameliyatı etkili ve kalıcı bir çözüm. Çoğu durumda tek ameliyat kişinin görüş kalitesini arttırması için yeterli oluyor.

Kaynak

  1. https://journals.healio.com/doi/full/10.3928/1081597X-20231212-06
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar