Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi: Mevsimin Bir Etkisi Var mı?

Çevresel faktörler, kuru göz oluşumu üzerinde doğrudan değil ama dolaylı olarak etkili olabiliyor. Aşırı sıcak ya da soğuk hava, aşırı rüzgar gibi çevresel etkilerle beraber kuru göz oluşumunun arttığını görebiliyoruz. Malum şu sıralar da kış ayları yaklaşıyor. Peki kış aylarının yaklaşması ve değişen hava şartları, kuru göz oluşumu üzerinde ne kadar etkili? Kış aylarında kuru göz şikayetleri artar mı?

Mevsimlere Göre Kuru Göz Riski Artar mı? İklim ile Nasıl Bir İlişki Var?

Bu konuda net cevaplar vermek için yapılan bilimsel araştırmaları incelememiz gerekecek. Dovepress üzerinden yayınlanan bilimsel araştırma, sorumuzun cevabı olacak verileri bize sunuyor. Gelin araştırmanın detaylarına geçelim ve yanıtımızı verelim.

Araştırmanın Detayları

Öncelikle detaylardan söz edelim. Araştırma Miami ve ABD’de karşılaştırma şeklinde yapılmış ve 2014-2016 yılları arasındaki veriler incelenmiş.

365 hasta üzerinde yapılan araştırmada, göz yüzeyi değerlendirilmesi için;

  • Gözyaşı buharlaşma süresi,
  • Gözyaşı ozmolaritesi,
  • Korneal Lezyonlar,
  • Schirmer testi parametreleri kullanılmış.

Katılımcıların ise %92’sinin erkek olduğu ve yaş ortalamasının da 61.8 olduğu kayıtlara geçmiş.

Sonuçlar Nasıl?

Kuru göz için mevsimsel bir dağılımın sergilenmesi sağlanmış. Buna göre Miami’de Nisan ayında kuru göz teşhis oranının %25,9 olduğu tespit edilmiş ve bunun zirve nokta olduğu belirlenmiş.

ABD’de ise yine ilkbahar ve erken sonbahar aylarında kuru göz şikayetlerinin en yüksek seviyede olduğu sonucuna varılmış. ABD’de elde edilen oran ise %34,6 olarak belirlenmiş.

Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 1Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 2Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 3Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 4Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 5Mevsim ve Kuru Göz İlişkisi 6

Kuru Göz Yaygınlık Durumu: Miami’de Nisan ayında %25.9 ile en yüksek seviyeye ulaşmış, bunu Mayıs (%25.2) ve Aralık (%24.3) izlemiş. ABD genelinde ise Nisan %34.6 ile en yüksek, Mart (%34.5), Ağustos (%34.7) ve Eylül (%34.6) de zirve noktaları olmuş. Miami’deki minimum DE oranı Şubat’ta görülürken (%18), ABD genelinde Ekim’de düşüş yaşanmıştır (%30).

Mevsimlerin Kuru Göz Üzerindeki Etkisi

Miami’de mevsimsel farklar daha belirginken, ABD genelinde bu fark daha az olarak ortaya çıkmış. DE belirtilerinin zirve yapma dönemleri Miami’de ilkbahar ve kış aylarına denk gelirken, ABD’de bu zirveler ilkbahar ve sonbaharda görülmüştür.

Kornea boyama testleri ilkbaharda en belirgin değişiklikleri göstermiş, gözyaşı üretimi (Schirmer testi) ve gözyaşı buharlaşma süresi (TBUT) ise mevsimsel olarak değişiklik göstermiştir.

Son Çıkarım

Bu veriler gösteriyor ki farklı iklim şartlarına sahip olan Miami ve ABD’de, mevsimsel farklılıklar kuru göz semptomlarının görülme şiddetini önemli ölçüde etkilemiş.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar