Katarakt Ameliyatı Derinlik Algısını Etkileyebilir mi?

Katarakt ameliyatı, gözün matlaşan merceğinin değiştirildiği cerrahi bir operasyondur. Söz konusu cerrahi bir operasyon olunca,burada çoğu zaman geçici olan yan etkilerden de söz edebiliyoruz. Hastalardan gelen sorulardan biri olan “Katarakt ameliyatı derinlik algısını etkileyebilir mi?” sorusunu da bu yan etkiler arasında sayabiliriz. Peki, gerçekten ameliyat sonrası derinlik algısında değişiklikler olabilir mi?

Katarakt Ameliyatı Derinlik Algımızı Değiştirir mi?

Ameliyat sonrasında hastanın derinlik algısında bir miktar değişiklikler yaşanabilir. Özellikle iki göz için aynı dönemde ameliyat yapılmıyorsa, katarakt operasyonu yapılan ve yapılmayan gözler arasındaki görme farkı nedeniyle derinlik algısında değişiklik oluşabilir.

Bunun dışında bir diğer neden, ameliyat sonrasında iki göz arasında büyük bir kırma kusuru farkı olmasıdır. Anizometropi olarak isimlendirilen bu durumda iki gözde farklı odak noktalar olacağı için derinlik algısında değişiklik meydana gelebilir.

Yine katarakt ameliyatında derinlik algısının değişmesine neden olan bir başka etken ise kullanılan lens tipidir. Kullanılan lens tipine göre hasta, geçici süreliğine de oldu derinlik algısında değişiklikler hissedebilir.

Katarakt Ameliyatı Derinlik Algısını Etkileyebilir mi

Çoğu zaman adaptasyon süreci tamamlandıktan sonra derinlik algısındaki değişiklik hissi normale dönmeye başlar. Bu süreçte hem hastanın görüşünde iyileşme meydana gelir hem de derinlik algısı zamanla normal halini alır.

Hasta bu süreçte gözlerinde rahatsız edici bir derinlik algısı sorunu ya da görüş sorunu yaşarsa, mutlaka doktora başvurmak gerekir. Adaptosyon sürecinde yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı, doktor kontrollerinin de aksatılmaması gerekir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar