Katarakt Ameliyatı Olmazsam Ne Olur?

Katarakt, genelde ileri yaşlarda ortaya çıkan ve halk arasında göze perde inmesi gibi farklı tabirlerle de anılan göz rahatsızlıklarından biridir. İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle zaman içerisinde görüş üzerindeki etkisi artar ve kişi görüşünü kaybetmeye başlar. Peki katarakt için ameliyat şart mı? Katarakt ameliyatı olmazsak ne olur?

Katarakt Ameliyatı Olmazsam Görüşümü Kaybedebilir miyim?

Bu sorunun cevabını vermek için önce kataraktı açıklamamız gerekecek. Sağlıklı bir gözde gözün ön kısmında yer alan şeffaf mercek, ışığın doğru şekilde odaklanmasını sağlar ve böylece sorunsuz bir görüş elde edilir.

Katarakt hastalığında ise şeffaf olması gereken mercek matlaşır. Mercekteki matlaşma artıp mercek saydamlığını kaybettikçe, görüş azalmaya başlar. İlerleyen aşamalarda görüşün tamamen kapanma seviyesine geldiğini görebiliriz.

Tedavi için yapılması gereken ise matlaşan merceğin çıkarılması ve yerine şeffaf yapay mercek takılması olacaktır. Ne yazık ki ameliyat kadar etkili başka bir tedavi bulunmuyor. Hastanın yeniden görüşünü kazanması için ameliyat bir nevi zorunlu. Peki ya ameliyat olmazsak ne olur? Katarakt için ilerleyici bir hastalık demiştik. Erken tedavi edilmemesi durumunda hastanın görüşü kapanacağı gibi, ilerleyen aşamalarda matlaşan mercek daha sert bir hale gelebilir.

Katarakt ameliyati olmazsak ne olur 4

Hastadan hastaya değişmekle beraber sertleşen merceğin gözden çıkarılması daha zorlu bir işlem olur. Bu durumda ameliyatta geçirilen süre artar, biraz daha uğraşılması gerekir ve bu da iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.

En etkili çözüm ve kısa sürede iyileşme için katarakt hastalığında da erken müdahale oldukça önemlidir. Beli bir yaştan sonra belirtileri yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanızı ve detaylı muayenenizi olmanızı öneriyoruz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar