Katarakt Ameliyatı Öncesi Lipiflow ile Kuru Göz Riski Düşürülebilir mi?

İlerleyen yaş gruplarında katarakt hastalığı çok sık görülen ve tedavi edilmesi için de cerrahi müdahalenin gerektiği bir hastalıktır. Gelişen teknolojiyle beraber cerrahi müdahalenin de kolaylaştığını ve çok kısa süreler de tamamlanabildiğini belirtelim. Fakat her operasyonda olduğu gibi katarakt ameliyatında da çeşitli yan etkiler ve ameliyat sonrası komplikasyonlar olabiliyor. İşte kuru göz oluşumu da bu yaşanabilecek olan bu yan etkiler arasında gösterilebilir. Ameliyat öncesinde alınan önlemler ise kuru göz riskinin en aza indirilmesini sağlamakta. Bu konuda yapılan bilimsel açıklamalarla beraber durumu özetleyelim.

Katarakt Ameliyatı Öncesinde Lipiflow Uygulaması Kuru Göze Karşı Ne Kadar Etkili?

Çalışma katarakt ameliyatı sonrası kuru göz semptomlarının hafifletilmesi için, operasyon öncesinde yapılan Lipiflow uygulamasını inceliyor. Glendale Arizona’da yürütülen klinik araştırmada, 62 hastanın incelendiğini görüyoruz.

62 hasta içerisinde, 31 hasta tedavi grubu olarak, geri kalan diğer 31 hasta ise kontrol grubu olarak ayrılmış. Tedavi grubu olarak belirlenen gruba, katarakt ameliyatından 1 ay kadar öncesinde Lipiflow tedavisi uygulanmış. Kontrol ekibinde ise herhangi bir tedavi uygulanmadan ameliyat gerçekleştirilmiş.

Operasyon sonrasında değerlendirmeler ameliyattan önce toplanan veriler ve 1, 3 ile 6. aylarda gerçekleşen veriler üzerinden yapılmış.

Değerlendirmelerde OSDI, SPEED II ve IDEEL anketlerine yer verildiği de belirtilmiş. Peki sonuçlar nasıl?

Katarakt Ameliyatı Öncesinde Lipiflow Uygulaması Kuru Göze Karşı Ne Kadar Etkili 2

Değerlendirme Sonuçları

  • OSDI Skoru: Tedavi grubunda başlangıçta 56.98 olan OSDI skoru, 6. ayda 14.73’e düşerek %65 iyileşme göstermiştir. Kontrol grubunda ise 48.52’den 17.47’ye düşerek %60 iyileşme kaydedilmiştir.
  • SPEED II Skoru: Tedavi grubunda %57, kontrol grubunda %37 iyileşme gözlenmiştir.
  • Meibom Bezi Sekresyonu: Tedavi grubunda %73 artış, kontrol grubunda %12 artış gözlenmiştir.
  • Gözyaşı Sitokin Düzeyleri: Tedavi grubunda MMP-9, IL-1a, IL-6 ve IL-8 düzeylerinde belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir.
  • Objektif Bulgular: Gözyaşı osmolaritesi, NIKBUT, korneal ve konjonktival boyama testlerinde anlamlı fark bulunamamıştır.

Katarakt Ameliyatı Öncesinde Lipiflow Uygulaması Kuru Göze Karşı Ne Kadar Etkili2

Katarakt Ameliyatı Öncesinde Lipiflow Uygulaması Kuru Göze Karşı Ne Kadar Etkili3

Katarakt Ameliyatı Öncesinde Lipiflow Uygulaması Kuru Göze Karşı Ne Kadar Etkili4

Sonuç Olarak

Veriler gösteriyor ki Lipiflow ile özellikle meibom bezlerinin işlevlerinde olumlu bir gelişme kayıt edilmiş. Tedavi kuruluk, rahatsızlık gibi oküler yüzey semptomlarının ortadan kalkmasında etkili. Test sonuçlarında hastalar, kurulukta belirgin bir azalma ve genel konforda iyileşme yaşadıklarını belirtiyor.

Hastalar kendi içerisinde karşılaştırıldığı zaman da Lipiflow’un Katarakt ameliyatından önceki hastalarda ameliyat öncesi kullanımı, ameliyattan sonraki ilk birkaç ay içinde bir miktar ekstra fayda sağlıyor.

Kaynak

  1. https://www.dovepress.com/effect-of-lipiflow-thermal-pulsation-on-ocular-surface-disease-managem-peer-reviewed-fulltext-article-OPTH
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar