Katarakt, göz hastalıkları içerisinde en yaygın olarak karşılaştığımız ve görüşü doğrudan etkileyen hastalıklardan birisidir. Genel bir tanım yapmak istersek bu hastalıkta, gözün şeffaf olması gereken merceği matlaşır ve kişi zaman içerisinde görüşünü kaybetmeye başlar. Genellikle yaşlanmaya bağlı olarak gelişen katarakttan kaçış olmadığını da söylemek gerekiyor. Durum böyle olunca hem bu hastalığın tedavilerini geliştirmek hem de hastalığı geciktirmek adına pek çok bilimsel araştırma yapılıyor. Yapılan önemli bilimsel araştırmalardan birisi de kataraktın erken ve kadınlarda görülme sıklığını ortaya çıkarıyor. Gelin araştırma sonuçlarına bir bakalım ve cinsiyetin, katarakt üzerinde herhangi bir etkisi var mı görelim.
Cinsiyetin Katarakt Üzerinde Bir Etkisi Var mı?
Yapılan araştırma 2019 yılına dayanıyor. 2019 Küresel Hastalık Yükü Çalışması’ndan elde edilen verilere göre küresel katarakt prevalansı 45 yaş ve üstü olan kişilerde %15.2 seviyelerinde seyrediyor.
Bu oranla beraber araştırmaya göre 2019 yılında dünya genelinde 68.7 milyon kişinin katarakt hastalığından etkilendiği belirtiliyor. Aslında sayılar, hastalığın ne kadar sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu ortaya koyuyor.
Tüm bu araştırma sonucunda en çok dikkat çeken nokta ise kadınlarda katarakt prevalansının erkeklere göre %14 seviyesinde daha yüksek olması. Bu da kadınların daha yüksek risk altında olduğunu gösteriyor.
Araştırmada, menopoz sonrasında östrojen seviyesinde yaşanan düşüşlerin göz merceğinde oksidatif hasarı arttırabileceği ve bunun da katarakt gelişimini hızlandırıcı olarak etki gösterebileceği sonucuna varılmış. Sadece bu verileri değerlendirdiğimiz zaman bile kadınların çeşitli nedenlerden dolayı, erkeklere göre yüksek risk grubu içerisinde olduğunu söyleyebiliyoruz.
Araştırmanın tüm sonuçlarını incelemek isteyenler için hemen aşağı, araştırma sonuçlarının yayınlandığı makaleyi de ekliyoruz.
Kaynakça
- https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-022-14491-0