Katarakt ve Kirlilik: Hava Kalitesinin Göz Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Hava kirliliği, insan sağlığına doğrudan etki eden faktörlerden birisi. Bu durum göz sağlığı için de geçerli. Hava kirliğinin oluşturduğu etkinin başta kuru göz olmak üzere birçok göz rahatsızlığını tetiklediğini biliyoruz. Peki ya biraz daha karmaşık bir hastalık olan katarakt için de bu durum geçerli olur mu? Hava kirliliği katarakt gelişimi üzerinde etkili midir? Yapılan bilimsel araştırmalar üzerinden konuyu detaylı olarak değerlendirmeye alalım.

Hava Kirliliği Katarakt Oluşumunda Etkili midir?

BMC Public Health platformunda yayınlanan ve 2019 yılında yapılan bilimsel bir çalışmaya göre hava kirliliği doğrudan olmasa da dolaydan etkenler arasında yer alıyor.

Çalışmada yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalan bölgelerde yaşamakta olan bireylerin, katarakt oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiş. Özellikle de PM10 ve PM2.5 gibi ince partikül maddelerin yoğun olduğu bölgelerde, katarakt oluşumunun daha yaygın olduğu gözlemlenmiş. Bu durumun nedeni olarak ise kirlilik partiküllerinin gözde oksidatif strese yol açtığı ve şeffaf mercek yapısının bozulmasında etkili olması gösterilmiş.

Hava Kirliliği Katarakt

Yapılan çalışmaya göre yüksek düzeyde PM2.5 ve PM10 partiküllerine maruz kalan bireylerin katarakt prevalansının %15 ile %20 arasında arttığı tespit edilmiş.

Bu durum gösteriyor ki hava kirliliği ile katarakt oluşumu arasında doğrudan bir ilişki söz konusu. Tabii ki oranları daha net olarak belirtmek için daha fazla bilimsel çalışmaya ulaşmak gerekecek. Yapılan çalışma 2019 yılına ait olan verileri içeriyor. 2024 yılı için benzer bir araştırma yapılsa, daha yüksek seviyelerde etki ortaya çıkabilir.

Kaynak

  1. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-022-14491-0
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar