Katarakt ve Presbiyopi Gelişimini Engellemek için Nasıl Beslenmeli?

Vücudumuzun diğer birçok organında olduğu gibi gözlerde de yaşlanmaya bağlı olarak değişimler yaşanıyor. Bu değişiklikler görüş kalitesi üzerinde de etkili olabiliyor. Mesela katarakt ve presbiyopi. Yaşlılığın kaçınılmaz göz hastalıklarından olan katarak ve presbiyopi, doğrudan görüş kalitesini etkileyen durumlar. Hatta kataraktın tedavi edilmemesi durumunda görüşü tamamen engellemesi gibi bir durumun söz konusu olacağını da söyleyebiliriz.

Peki yaşlılık hastalığı olarak bilinen bu iki hastalığı beslenmemize dikkat ederek engelleyebilir miyiz? En azından yavaşlatmamız mümkün olur mu?

Presbiyopi ve Kataraktı Engellemede Doğal Çözüm α-Glukozil-Hesperidin

Bu konuda bilim insanları tarafından yapılmış güzel bir çalışma var. National Library of Medicine sayfasında yayınlanan bilimsel araştırmada; portakal, limon, mandalina gibi besinlerin iç kabuğunda yer alan beyaz kısımlarında da bulunan α-Glukozil-Hesperidin kullanılmış.

Araştırmada vitamin P isminin de verildiği bu besin, havyanlar üzerinde deneniyor. α-Glukozil-Hesperidin bileşinin oral alımının lens esnekliğini korumaya yardımcı olduğu, selenit ile indüklenen katarakt semptomlarını önlemede etkili olduğu sonucuna varılmış.

Yapılan araştırmada α-Glukozil-Hesperidin’nin presbiyopiyi ve kataraktı önleyici etkisinin, kısmen antioksidan etkilere bağlı olduğu tespit edilmiş.

α Glukozil Hesperidin 1α Glukozil Hesperidin 4α Glukozil Hesperidin 3α Glukozil Hesperidin 2α Glukozil HesperidinSonuçlar

Araştırma değerlendirildiği zaman görülmüş ki α-Glukozil-Hesperidin adını verdiğimiz ve doğal besinlerde bulunan bileşen, katarakt ve presbiyobi hastalıklarını geciktirmede etkin bir rol oynayabiliyor. Tabii ki deneylerin hayvanlar üzerinde yapıldığını da unutmaka gerekiyor.

Göz sağlığı için önemli bir adım olabilecek araştırmanın daha da derinleştirilmesi gerekli. Sadece buradan yola çıkarak beslenmenin doğrudan kataraktı ya da presbiyopiyi engellediğini söyleyemeyiz ama araştırma sonuçları gösteriyor ki hastalıkların geciktirilmesinde beslenmenin de bir etkisi var.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33392397/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar