Keratit Nedir? Belirtileri ve Gözde Etkisi

Her ne kadar kırma kusurları öne çıkıyor ve daha çok biliniyor olsa da aslında gözde meydana gelebilecek olan çok çeşitli hastalıklar var. Bunların bir çoğunun adını bile duymamış olabilirsiniz. İşte çok fazla adı duyulmayan ama aslında sık görülen göz hastalıklarından birisi de keratit hastalığıdır. Tedavi edilmemesi durumunda ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilen bu hastalık neymiş ve nasıl belirtiler gösteriyor daha yakından bakalım.

Keratit Nedir?

Gözün en ön tabakasında, kubbe şeklinde olan ve ışığı kırma konusunda gerekli kornea alanı bulunur. Bu şeffaf tabakada meydana gelen iltihaplanma ise keratit olarak bilinir.

Yani kısa bir tanım yapmak istersek keratit; kornea tabakasında meydana gelen iltihaplanmadır. İltihaplanmanın nedeni ise çok çeşitli olabilir. Bir fiziksel etkiye bağlı olabileceği gibi, keratit doğrudan enfeksiyon ile de ilişkili olabilir.

Özellikle enfeksiyon ile ilişkili olan durumlarda, acil bir şekilde tedaviye başlanması gerekir. Aksi durumda kişinin görme kaybı yaşadığı ve kalıcı körlük dediğimiz durumlara varan durumlar gerçekleştiğini görebilirsiniz.

Keratit Nedir

Keratit Çeşitleri Nelerdir?

Punktat keratit ya da herpetik keratit gibi farklı şekilde isimlendirilmiş olan keratit çeşitlerinin olduğunu görebilirsiniz. Hastalığın nedenine bağlı olarak farklı isimlendirmeler de yapılabiliyor. Biz de en yaygın olarak karşımıza çıkan çeşitlerden söz edelim.

  • Parazitlere Bağlı Keratitler: Bir parazitin neden olduğu durumdur. Genelde kontakt lens kullananlarda, kontakt lense parazit temas etmesi durumunda gözükür.
  • Bakterilere Bağlı Keratitler: Yine çoğunlukla kontakt lensleri yeterince temizlemeyen kişilerde çok sık rastlanılan hastalıklardan biridir. Kornea kısmına bulaşan bakterilerden kaynaklı olarak iltihaplanma durumu ortaya çıkar.
  • Virüslere Bağlı: Konjonktivite neden olan virüslerin, ilerleyen aşamalarda keratite neden olmasıyla ortaya çıkar. Hastalığa herpes simpleks virüsü neden olduğu için bu durumda hastalığa herpetik keratit adı verilir.
  • Mantarlara Bağlı: Fusarium, Candida gibi mantarların neden olduğu keratit türüdür. Fungal keratit olarak da isimlendirilir ve genelde temizlenmeyen kontakt lenslerden bulaşır.

Yukarıda saydıklarımız enfeksiyonel olarak gelişen hastalıklar. Bir de fiziksel etki sonrasında oluşabilecek keratitler var. Mesela gözünüzün keskin bir nesne ile çizilmesi. Bu durumda korneada iltihaplanma meydana gelebilir. Bu etkileri de unutmamak gerekir.

Keratit Belirtileri Nelerdir?

Hastalık farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor olsa da genelde gösterdiği belirtilerin aynı olduğunu söylemek lazım. Büyük oranda birbirine benzer belirtilerin ortaya çıktığını görürüz. Bu genel belirtiler için de aşağıdaki sıralamayı yapabiliriz.

  • Aşırı derecede kızarmış olan gözler.
  • Işığa karşı gelişen duyarlılık durumu.
  • Göz içerisinde yanma ve batma hissinin gelişmesi.
  • Gözde meydana gelebilecek olan akıntılar ve iltihaplı çapaklanmalar.
  • Uzun süre devam edecek olan ağrı ve tahriş hissi.

Bu belirtilerin biri veya bir kaçını yaşıyorsanız, yapacağınız en iyi şey uzman bir doktor ile görüşmek olacaktır. Basit bir muayene sonrasında keratit tespit edilebilir ve hemen tedavi yoluna gidilebilir. Burada önemli olan hastalık ilerlemeden müdahalede bulunmak. Zira ilerleyen aşamalarda ciddi derecede görme kayıplarıyla karşı karşıya kalınabilir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar