Keratokonus Hastaları için Crosslink Tedavisi Görmeyi Arttırır mı?

Keratokonus, ilerleyici bir hastalık olmasının yanında doğrudan görüşü etkileyecek bir hastalık olmasıyla da öne çıkıyor. Hastalıkta, korneadaki şekil giderek bozulmaya devam ettiği için görüşte bozulma da artış gösterebiliyor. Burada hem görüşü biraz daha iyi hale getirmek hem de ilerleyişi durdurmak adına uygulanan bazı tedaviler olduğunu da biliyoruz. İşte korneal kollajen çapraz bağlama CXL yöntemi de bu tedavilerden birisi. Peki kroslink olarak bildiğimiz bu tedavi, görmeyi arttırıyor mu? Sadece ilerleyişi önleyici bir yöntem mi? Bilimsel araştırmalar üzerinden bu soruya yanıt vermeye çalışalım.

Keratokonus Hastalarında Crosslink Yöntemi Görüşü Arttırıyor mu?

Pubmed üzerinden yayınlanan bilimsel araştırmada, CXL uygulanan keratokonus hastaları değerlendirmeye alınmış. Değerlendirmeye göre elde edilen sonuçlar ise aşağıdaki gibi olmuş.

  • Uygulamadan 3 ay sonrasında yapılan değerlendirmelerde görme keskinliğinde sadece 1 ya da 2 hat ya da hiç iyileşme gözükmemiş.
  • İlk 3 ayda endotelyal hücre yoğunluğu milimetrekare başına 225 hücre azalmış ancak sonrasında eski haline geri dönmüş.
  • Korneal kalınlık ise CXL sonrasında ilk yıl içerisinde 10-20 µm azalmış ama 24 aylık süreç sonrasında herhangi bir değişim oluşmaması dikkat çekmiş.

keratoconus Crosslink

Sonuç Olarak;

Tüm bu sonuçlar gösteriyor ki keratokonus hastaları için Crosslink tedavisi görmeyi arttırmayı vaat eden bir tedavi değil. Yöntem daha çok keratokonusun ilerlemesini durdurmaya yönelik olarak uygulanan bir yöntem. Çok hafif olsa da görme fonksiyonunda bir iyileşme ortaya koyabilmek ihtimali var. Ancak böyle bir şeyi vaat etmediğini söylemek lazım.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26751990/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar