Kırlangıç Otu Göze İyi Gelir mi?

Son dönemde özellikle sosyal medya üzerinden kırlangıç otu ile ilgili sürekli paylaşımlar yapıldığını görüyoruz. Videolarda ve içeriklerde, göz rahatsızlığı olan kişilerin kırlangıç otu kullandığı ve bunun sonuçlarına yer verdiği gözükmekte. Peki kırlangıç otu göze iyi gelir mi? Sosyal medyadan paylaşılan içerikler ne kadar doğruyu yansıtıyor? Değerlendirelim.

Kırlangıç Otu Nedir?

Önce bu otun tam olarak nasıl özelliklere sahip olduğunu ve nasıl bir bitki olduğunu anlatmaya çalışalım. Latince adı Chelidonium majus olan kırlangıç otu, 30-80 cm boya kadar çıkabilen otsu  bitkilerden birisi.

Yapraklar kısmında bitki yeşil renkli, tüylü ve derin loplara sahip olmasıyla öne çıkıyor. Sarı renkli çiçekleri de olabilen bitkiyi kestiğiniz zaman turuncu ve sarı renkte olan bir özsu ortaya çıkıyor. Burada özün süte benzer olduğunu da belirtelim.

Avrupa, Akdeniz ve Asya bölgelerinde yetişen bitkinin göze iyi gelip gelmeyeceği konusunda neden soru işaretleri var buna geçiş yapalım.

kırlangıç otu göze iyi gelir mi

Kırlangıç Otu Göze İyi Geliyor mu?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ota zarar verdiğiniz zaman, yani kestiğiniz zaman bir özsu ortaya çıkıyor. Özsuyun kimyasal yapısında yüksek alkaloitler bulunuyor. Chelidonin, berberin, coptisine ve sanguinarin gibi önemli izokinolik alkaloitler, bitkinin anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinin öne çıkmasını sağlıyor.

Bu yönüyle bitkinin çeşitli göz rahatsızlıklarında ve küçük cilt rahatsızlıklarında kullanıldığı görülmüştür ancak kesinlikle bu konuda bilimsel bir kanıt olmadığını belirtelim. Her hangi bir bilimsel kanıt olmadığı gibi bazı risklerin de olduğunu söylemek lazım.

Kırlangıç otu yüksek toksik alkaloidler içermekte. Bu nedenle gözler gibi hassas olan bölgelere doğrudan uygulanması iltihaplanmaya, tahrişe ve ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Toksik açıdan zengin bir bitki olması kullanım riskinin de artmasına neden olmakta.

Sonuç Olarak

Tüm bunlar değerlendirildiği zaman kırlangıç otu göze iyi geliyor demek mümkün değil. Bu konuda yeteri kadar bilimsel araştırma yok. Otun göze iyi geldiğini kanıtlayan herhangi bir bilimsel veri de bulunmuyor. Buna karşın toksik oranının yüksek olması nedeniyle yanlış kullanımlarda ciddi risklerle karşı karşıya kalınabilir.

Gözünüzde şikayetiniz varsa, bu tür çözümler yerine en doğrusu uzman bir göz doktoruna başvurmak olacaktır. Eğer konu hakkında daha detaylı bilimsel açıklamalar gelecek olursa, içeriğimizi de buna göre güncelleriz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar