Kontakt Lens Kullanan Keratokonus Hastalarında Kuru Göz Riski

Keratokonus hastalarında kuru göz çok dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken konulardan birisidir. Zira kuru göz semptomları, gözde kaşıntı ve rahatsızlık hissini artırır. Bunun yanında hasta alerji ve enfeksiyon oluşuma daha yatkın hale gelir. Sonuç olarak gözde ovalama hissi artar. Gözü ovuşturmanız ya da kaşımanız, Keratokonus hastalığının ilerlemesine ve hatta gelişmesine neden olur. Buradan çıkarım yapacak olursak, yukarıda da belirttiğimiz gibi keratokonus hastalarının kuru göze karşı daha dikkatli olması gerekir.

Peki, hastalık sürecinde destekleyici olarak kullandığımız ürünler kuru göz oluşumuna ne kadar etki eder ya da eder mi? Bu noktada merak edilen sorulardan birine yanıt arayacağız. Kontakt lens kullanımı keratokonus hastalarında kuru göze neden olur mu? Gelin yapılan bilimsel araştırmalarla beraber deneyimleyelim.

Kontakt Lens Kullanımı, Keratokonus ve Kuru Göz Hikayesi

National Library of Medicine sitesinde yayınlanan bilimsel araştırma, sorunun cevabının verilmesini sağlıyor. Bilimsel çalışmada keratokonus olan hastaların, farklı kontakt lens türlerini kullanırken kuru göz semptomları gösterip göstermedikleri incelenmiş.

Çalışmanın temeli Ulusal Keratokonus Vakfı’nın başlattığı bir anket çalışmasına dayanıyor. Vakıf, yaptığı çalışma ile belirlenen katılımcılara demografik bilgilerini ve hastalık ile ilgili detaylarını paylaşması için anketler düzenlemiş. Ocular Surface Disease Index (OSDI) anketi doldurulmuş.

Toplamda 197 kişinin katılımıyla tamamlanan araştırmada, tüm katılımcıların iki gözünde de aynı türden kontakt lens kullanılmasına dikkat edilmiş. Yaş ortalaması 47 olan katılımcıların OSDI skorlarına göre değerlendirme yapılmış ve sonucunda katılımcıların %90’ında belirgin kuru göz semptomlarının olduğu kanısına varılmış.

Burada sadece Skleral lens kullanan katılımcıların diğer lens kullanıcılarına göre kuru göz semptomlarında daha az rahatsızlık yaşadığı notu da düşülmüş.

Araştırmaya İlişkin Tablo Haline Getirilmiş Veriler 

Kontakt Lens Kullanan Keratokonus Hastalarında Kuru Göz Riski

Kontakt Lens Kullanan Keratokonus Hastalarında Kuru Göz RiskiSonuç

Araştırma sonuçları değerlendirildiği zaman, Keratokonus  hastalarının hangi kontakt lensi kullanırsa kullansın genelde yüksek kuru göz semptomları gösterebileceği sonucuna varılıyor. Bu da hastaların lens kullanımında çok daha özenli olması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca uygun olan en iyi tedavi çözümünün belirlenmesi için bu alanda uzman doktorlara danışmanın da önemli olduğunu hatırlatalım.

Kaynak 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8385958/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar