Kornea Topografisi Nedir? Neden İstenir?

Gözünüzdeki kusuru tespit etmek, tedavinin de ilk aşaması olarak gösterilebilir. Hastanın şikayeti ne olursa olsun, hasta detaylı olarak muayene edilmeli ve uygun olan testler yapılmalı. İşte kornea topografisi bu testlerden biri. Özellikle keratokonus hastalarının sıkça duymaya alıştığı bu test nedir? Neden istenir? Gelin detayları bir inceleyelim.

Kornea Topografisi Nedir?

Kısa bir korneadan söz ederek başlayalım. Kornea, gözün en dışında yer alan berrak bir katmandır. Belli bir kavis oranına sahip olan bu katmanın ana görevi, gözünüze gelen ışığı kırmaktır. Bu şekilde ışık, retina üzerinde doğru bir şekilde odaklanır ve görüş sağlanır.

Kornea topografisi ise korneanın renk kodlarıyla haritalamasını yapan özel bir testtir. Topografya kelimesinden yola çıkarak burada korneanızı bir kara parçasına benzetebilirsiniz. Tıpkı kara parçalarında olduğu gibi korneanızda da pürüzsüz bölümler, çıkıntılar veya benzer şekil değişiklikleri olabilir.

İşte kornea topografisi, korneanın haritalanmasını sağlayarak, korneanın kalınlığını, kornea yüksekliğini, yüzeyin durumunu gibi önemli bilgilerin elde edilmesini sağlar.

kornea topografisi 2

Kornea Topografisi Nasıl Çekilir?

Haritalamanın yapılması için kısa bir süre yeterli olmakta. Bir nevi bu gözünüzün fotoğrafını çekmek gibi düşünülebilir. Herhangi bir acı hissedilmez. İşlemden de söz edelim.

  • Haritalamayı yapan cihaz, büyük bir kaseye benzeyen bir yapıya sahip.
  • Görüntüleme için alnınızı ve çenenizi bu cihazda belirlenen noktalara yerleştiriyorsunuz.
  • Cihazın içerisinde belirlenen sabit bir görüntüye (noktaya) bakıyorsunuz.
  • Bu sırada cihaz gözünüzün görüntüsünü çekiyor ve haritalama yapılıyor.
  • Haritalama sırasında hiçbir acı hissetmiyorsunuz. Ayrıca işlem çok kısa süre içerisinde tamamlanıyor.

kornea topografisi 3

Kornea Topografisi Neden İstenir?

Aslında nedir kısmında söz ettik ama testin neden istendiği konusunda biraz daha detaylı bilgi verelim. Testin izlenmesinin nedeni değişebilir. Birkaç ana başlık altında değerlendirelim.

  • Daha önce operasyon geçirilmesi: Operasyon sonrasında ameliyat sonuçlarını değerlendirmek adına bu test istenebilir.
  • Kornea Hastalıklarının Tespiti: Çeşitli kornea rahatsızlıklarında gözün durumunun belirlenmesi noktasında kullanılır.
  • Lazer Tedavisine Uygunluk: Kırma kusurları gibi yaygın göz sorunlarının giderilmesinde tercih edilecek lazer tedavisi durumlarında.
  • Kontakt Lens için Uyum: Kontakt lens kullanacaksanız, size uygun olarak hazırlanacak olan kontakt lenslere ihtiyacınız var. Topografi çekimi ile size en uygun olan kontakt lensin belirlenmesi sağlanabilir.

Tüm ölçümlerin onaylı cihazlarda ve uzman doktorlar tarafından yapılması gerektiğini unutmayın. Sonuçların değerlendirilmesi kısmında da yine uzman doktora danışılması gerektiğini belirtelim.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar