Kornea, gözün en önemli bölgelerinden biri olarak gösterilebilir. Gözün ön yüzeyi olan kornea tabakasının, ışığı doğru yere odaklaması sayesinde sorunsuz bir görüş elde ederiz. Haliyle kornea tabakasında meydana gelen sorunlar, hastalıklar ya da kusurlar olduğu zaman bu kusurların hızlı bir şekilde giderilmesi önemlidir. İşte kornea zedelenmesi de bu kusurlar arasında gösterilebilir. Merak edilen ve adı çok fazla duyulmadığı için yaygın olarak bilinmeyen zedelenmenin ne olduğuna ve nasıl tedavi edilebileceğine bakalım.
Kornea Zedelenmesi Nedir?
Kornea çizilmesi ya da aşınması olarak da isimlendirilebilecek olan zedelenme, şeffaf olan ön yüzeyde meydana gelen doku hasarları olarak tanımlanabilir. Genelde dış etkenlerin temas etmesi sonrasında, korneada oluşan aşınma ve çizilmeler, zedelenme durumunun ortaya çıkmasına neden olur.
Göz yüzeyinize doğrudan temas eden her hangi bir nesne bu duruma neden olabilir. Gözünüze kazara oluşabilecek bir fiziksel temas nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, toz ve göze kaçabilecek diğer parçacıklar da kornea da zedelenme durumunun ortaya çıkmasının nedenidir.
Kullandığınız kontank lensleri yeteri kadar temizlemeniz, göze toz gibi yabancı cisimlerin girmesi sonrasında gözlerinizi sert bir şekilde ovuşturmanız ve buna benzer birçok nedenden söz edebiliriz.
Kornea Zedelenmesi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?
Bulunduğu yer itibariyle kornea, en hassas bölümlerden birisi. Bu nedenle ufak olsa da zedelenmelerde ciddi ağrılar hissedebilirsiniz. Sadece ağrı değil, bunun yanında gözünüzde büyük bir nesne varmış sanki batıyormuş gibi bir his ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun dışında kalan belirtileri de hemen aşağı ekliyoruz.
- Göz Sulanması
- Işığa karşı duyarlılık oluşması
- Bulanık görüş durumunun ortaya çıkması
- Gözde seğirme ortaya çıkması
- Baş ağrısı
- Gözde kızarık bir görüntü oluşması
- Gözü açmakta zorluk yaşama ve göz kapaklarını sürekli olarak açık tutamama durumu
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı ortaya çıkabilir. Belirtilerin yoğunluğu zedelenmenin derecesi için bir ölçüt olmayabilir. Bunun için detaylı olarak muayeneye girmeniz gerekebilir.
Kornea Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi için en önemli kriter, zedelenmenin derecesidir. Bazen küçük aşınmalar durumunda gözün, doğal iyileşme süreci içerisinde iyileşmesi beklenir ve bu süreçte rahatlatıcı, aynı zamanda enfeksiyon durumunu engelleyici destekleyici ilaçlar kullanılabilir.
Yüzeysel aşınmalarda bile enfeksiyonu engellemek için çeşitli ilaçlara başvurulabileceğini de unutmayalım.
Eğer daha derin bir zedelenme durumundan söz ediyorsak, bu durumda daha etkili ilaçlar kullanılması ve ağrıyı azaltmak adına bandaj kontakt lensler kullanılması gerekebilir. Bu tür zedelenmelerde, göze kalıcı bir hasar meydana gelme durumu da oluşabilir.
Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak ve geri dönülmez olan hasarlardan kurtulmak adına, mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekir.