Kuru Göz Hastalığında D Vitaminin Rolü: Ne Kadar Etkili?

Kuru göz gerçek anlamda rahatsızlık edici bir göz hastalığı. Günlük yaşamınızda konforunuzun olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor. Gözde kaşıntı hissi, yanma ve batma, kızarık görüntü gibi birçok rahatsız edici şikayete yol açtığını biliyoruz. Elbette bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak ve kişinin rahatsızlık hissini gidermek için uygulanan çok çeşitli tedaviler var. Bilim dünyası bir yandan etkili alternatif tedavileri de araştırmaya devam ediyor. Bu yönde yapılan araştırmalardan birisi D vitamini üzerine. Vitaminin kuru göze karşı ne derece etkili olduğu konusunda deneyler yapılmış ve dikkat çekici bazı sonuçlar elde edilmiş.

Kuru Göz Hastalığında D Vitamini Ne Kadar Etkili?

Pubmed platformunda yayınlanan bilimsel araştırmada, 200’den fazla kuru göz hastasının incelendiğini görüyoruz. D vitaminin olası etkisini ortaya çıkarmak için yapılan çalışmada, hastalar iki gruba ayrılıyor.

Bir gruba D vitamini takviyesi yapılırken, diğer gruba ise plasebo etkisi yapacak boş takviyeler veriliyor. Araştırmanın sonuçlarında ise göz yaşı üretimi, gözyaşı film tabakasının stabilitesi, oksidatif stres noktalarında incelemeler yapılıyor. Sonuçları da aşağı ekleyelim.

  • Gözyaşı Üretimi için Durum: D vitamini için takviye alan grupta, gözyaşı üretiminde %30’luk bir artış olduğu saptanmış. Tabii ki plasebo odaklı test edilen grupta bu sonuçlar elde edilememiş.
  • Gözyaşı Filminin Stabilitesi: Yine yapılan değerlendirmelere göre gözyaşı film stabilitesinin, %20 ile %25 arasında bir iyileşme gösterdiği rapor edilmiş. Haliyle gözyaşı film tabakasının daha etkili ve stabil olmasının göz yüzeyinde kuruluğu azalttığını ve göz yüzeyinin daha nemli kalmasını sağladığını söyleyebiliriz.
  • Oksidatif Stres ve İnflamasyon: D vitamini takviyesinin yapıldığı grupta, göz yüzeyindeki oksidatif stresin %15 seviyelerinde azaldığı ve inflamasyon belirteçlerinin de %20 seviyelerinde azaldığı gözlemlenmiş.

Kuru Göz Hastalığında D Vitaminin Rolü

Sonuç

8 ile 12 haftalık süreçler boyunca yapılan takiplerde elde edilen sonuçlar bu şekilde. Sadece bu bilimsel araştırmadan yola çıkarak elde edilen sonuçlara bakacak olursak D vitamininin kuru göz sendromuna karşı dikkat çekici bir etkisi var.

Tabii ki bunu tek bir bilimsel araştırma üzerinden ilerletmemek gerekiyor. Daha kesin yargılardan söz etmek için daha fazla bilimsel araştırma yapılması şart.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36674972/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar