Kuru Göz ile Kuru Cilt Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Kuru göz sorunu da kuru cilt sorunu da birbirine benzeyen ve günlük hayatımızın konforunu olumsuz etkileyen durumlardır. Peki hiç bu ikisinin birbiriyle ilişkisi olabileceğiniz düşündünüz mü? Hırvatistan’da Zagreb Üniversite Hastanesi’nde yapılan araştırma soruya yanıt veriyor. Dilerseniz hiç sözü uzatmayalım ve kuru göz ile kuru cilt arasındaki ilişkiyi izleyen araştırmanın detaylarına ve şaşırtıcı sonuçlarına bakalım.

Kuru Göz ile Kuru Cilt Arasında İlişki Var mı?

Araştırma toplamda 50 katılımcı ile yapılmış. 25 katılımcı kuru göz şikayetine sahipken, 25 katılımcının ise kuru göz şikayeti taşımıyor. Araştırmada dikkat edilen diğer noktaları da madde madde ekleyelim.

  • Kuru göz semptomlarını belirlemek adına katılımcılarda Schein anketi kullanılmış. Böylece hastaların ne kadar ağır semptomlar gösterdiği de belirlenmiş.
  • Cilt kuruluğu testlerinde ise, hastalarının yüz ciltlerinde kendi algılarına göre verdikleri ifadeler değerlendirilirken, sebumetre ile ölçümler yapılmış. Bu şekilde hastaların ciltlerinin kuru olup olmadığı tespit edilmiş.

Kuru Göz ile Kuru Cilt

Testler Sonrasında Elde Edilen Sonuçlar

  • 50 kişiyle beraber yapılan testler sonrasında elde edilen sonuçlar ayrı ayrı değerlendirmeye alınmış. Buna göre;
  • Kuru göz şikayeti olmayan bireylerin, kuru göz şikayeti olan bireylere göre ciltlerinin daha yağlı oldukları tespit edilmiş.
  • Sebumetre ile yapılan ölçümlerde, kuru göz şikayeti olmayan bireylerde alın ve yanak bölgelerinde daha yüksek yağlanma olduğu tespit edilmiş.

Sonuç Olarak

Çalışma gösteriyor ki kuru gözün, kuru ciltle bağımsız ama anlamlı bir şekilde ilişkisi var. Araştırmaya göre kuru cilde sahip olan kişilerde, göz kuruluğu görülme oranı daha yüksek. Tabii ki bu ilişkiyi açıklamak için çok daha fazla araştırmaya ve detaya ihtiyaç var. Fakat 50 katılımcıyla yapılan araştırmalarda bile sonuçların dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34965195/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar