Kuru Göz Olasılığını Arttıran Risk Faktörleri Nelerdir?

Kuru göz durumu, herkesin karşılaşabileceği ve genel anlamda yaygın olan sorunlardan birisidir. Evet herkes bu sorun ile karşı karşıya kalabilir ancak bazı risk faktörleri, kuru göz ihtimalinin artmasına da neden olmakta. Bu risk faktörlerine dikkat etmek ve risk faktörlerini ortadan kaldırmak, kuru göz riskinin de düşmesini sağlayacaktır. Peki bahsettiğimiz bu faktörler neler? Kimler kuru göz olmaya daha yatkın? Bakalım.

Kuru Göz Riskini Arttıran Faktörler

Daha iyi açıklamak adına risk faktörlerini tek tek sıralayıp açıklamalarına yer vermek istiyorum. Hemen maddelere geçelim.

  • Omega-3 yağ asitleri ve A Vitamini yönünden eksik beslenmek. Bu konuda yapılan araştırmalar var. Araştırmayı merak edenler için hemen şuraya araştırma için paylaştığımız linki de ekliyorum. Omega-3 yağ asitleri, kuru göz semptomlarında iyileşme meydana gelmesini sağlıyor. 470 kişi üzerinde yapılan araştırmada da bu yönde sonuçların elde edildiğini net olarak görüyoruz.
  • Menopoz dönemi. Kadınlarda bu dönemde gözyaşının üretiminde görev alan hormonlarda azalma meydana gelir. Hormonlardaki bu düşüşle beraber göz yaşı üretiminin azaldığını ve haliyle kuru göze daha yatkın hale gelindiğini de belirtelim.
  • Belli bir yaşın üzerinde olmak. Yaşlılık yine gözyaşı üretimini doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır. Özellikle 50 yaşın üzerinde olan kişilerde gözyaşı üretimi azalmaya başlar ve bu durumda doğal olarak kuru göz riskinin artmasına neden olur.
  • Kontakt lens kullanımı. Lens kullanımı yine kişileri kuru göze daha yakın hale getirir. Özellikle uzun süre kontakt lenslerin değiştirilmemesi ve bakımlara dikkat etmemek, riskin yükselmesi için ana nedenler arasındadır.
  • Gözde yapılan operasyonlar. Katarakt ameliyatı, lazer göz ameliyatı gibi operasyonlar sonrasında da kuru göz riskinin artması gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Burada operasyon sonrasında iyileşme sürecinin doğru takip edilmesi ve doktorun tavsiyelerine uyulması çok önemli bir kriterdir. Genelde operasyondan kısa süre sonra kuru göz etkilerinin azalması bekleniyor.
  • Göz kapağı bakımına dikkat etmemek. Zaman içerisinde meibomian bezlerinde meydana gelebilecek olan tıkanıklıklar da gözyaşının kalitesini doğrudan etkiler. Bu durumda kuru göze daha yatkın hale gelirsiniz. Bu yüzden göz kapağınızın bakımına özen göstermeniz önemli.

kuru göz (2)

Tüm bu kriterler kuru göz riskinin artmasına neden olan risk faktörleri. Özellikle kapak bakımına önem vermek ve sürekli doktor kontrollerine gitmek, riski en aza düşürecektir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar