Kuru Göze Karşı Omega-3 Ağırlıklı Beslenmek Etkili mi?

Kuru göz direkt olarak görüşünüzü bozan bir hastalık değil. Kuru göz olmanız, kırma kusuru rahatsızlıklarındaki gibi görüşünüzün bozulacağı, gözlük ya da lens kullanma durumuyla karşı karşıya geleceğiniz anlamına gelmiyor. Fakat buna karşın kuru gözün, genel olarak hayat konforunuza etki ettiğini söyleyebiliriz. Gözde kızarık bir görüntü, sürekli kaşıntı hissi, yanma ve batma gibi olumsuzluklar günlük rutininizde epey can sıkıcı bir hal alabiliyor. Hal böyle olunca kuru gözün tedavisi de en az kırma kusurlarını tedavi ettirmek kadar önemli.

İşin tedavi kısmına geldiğimiz zaman ise çeşitli birçok tedavi seçeneğinin sunulduğunu görüyoruz. Evet gelişen teknolojiyle beraber kuru gözü gidermek adına tercih edilebilecek uygulanan birçok tedavi var ama bir yandan da bilim insanları, kuru göze karşı etkili olabilecek tedavileri ve yöntemleri araştırmaya devam ediyor.

İşte araştırmalara konu olan kısımlardan birisi de kuru göz ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişki. Bu yazımızda bahsedeceğimiz bilimsel araştırma da tam olarak bu konu üzerine yapılmış ve omega-3 yağ asitlerinin kuru göze karşı etkili olup olmadığını gösteren bir araştırma.

Omega-3 Yağ Asitleri Kuru Gözü Karşı Nasıl Bir Etki Gösteriyor?

National Library of Medicine sayfasında yayınlanan bilimsel araştırmada, görsel ekranlar başında zaman geçiren her biri 470 kişiden oluşan iki grubun değerlendirildiğini görüyoruz. 470 kişilik ilk gruba omega-3 yağ asidi (EPA ve DHA) kapsülleri veriliyor.

Diğer gruba ise plasebo etkisi oluşturması açısından zeytinyağı kapsülleri veriliyor. Her iki grubunda 6 ay boyunca izlemeye alındığı araştırmada, 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık dilimlerde kontroller yapılmış.

Kuru Göze Karşı Omega-3 Ağırlıklı Beslenmek Etkili mi

Kontroller sonucunda omega-3 yağ asidi takviyesi alan grubun, göz yaşı yoğunluğu ve göz yaşı film sürelerinde belirgin iyileşmeler görülmüş. Ek olarak kuru göz semptomlarında da bir iyileşme durumu ortaya çıkıyor. Öncesinde Omega-3 endeksi düşük olan hastalarda, bu etkinin daha da belirgin olarak gözüktüğünü de ekleyelim.

Zeytinyağı kapsüllerinin verildiği ikinci grupta ise göz sağlığı konusunda önemli bir iyileşme ortaya çıkmıyor. Kuru göz semptomlarında herhangi bir gerileme durumu da söz konusu olmamış.

Kuru Goze Karsi Omega 3 Agirlikli Beslenmek Etkili mi 2

Kuru Göze Karşı Omega-3 Ağırlıklı Beslenmek Etkili mi
Omega-3 ve plasebo grupları arasında başlangıçta, 1. ayda, 3. ayda ve 6. ayda omega-3 indeksi, kuru göz semptom skoru, Schirmer skoru, gözyaşı filmi parçalanma süresi, gözyaşı filmi ozmolaritesi, goblet hücre yoğunluğu ve Nelson derecesindeki ortalama değişimi gösteren çizgi diyagramı

Omega-3-1

Omega 3 2

Omega-3-1

Sonuç

Tüm bu bulgulardan yola çıkarak değerlendirdiğimiz zaman omega-3 yağ asitlerinin ve bu yağ asitlerinin zengin olduğu besinleri tüketmenin, kuru göz semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu konuda da uzman doktora başvurup, gerekirse doktorun önerdiği beslenme programını takip etmenin daha yararlı olacağını belirtelim.

Kaynak

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10276704/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar