LASIK Ameliyatı Nedir? Kimler için Uygundur?

Sağlıklı bir görüşe sahip kişilerde, kornea görevini tam olarak yerine getirir ve ışığı doğru şekilde gözün arka kısmındaki retinaya doğru kırar. Eğer ışık doğru bir şekilde bükülüyor ve istenilen alana doğru bir şekilde ulaşıyorsa, net bir şekilde görüş elde edebilirsiniz. Peki bu kısımda bir sorun varsa ve korneamız ışığı doğru bir şekilde kıramıyorsa ne olacak? İşte bu durumda miyop, astigmat ve hipermetrop dediğimiz görme kusurları ortaya çıkar. Eğer bu görme kusurlarından birine ya da birkaçına sahipseniz, bulanık görüş sorunları yaşarsınız. İşte LASIK ameliyatı bu kısımda devreye giriyor.

Yukarıda bahsettiğimiz kırma kusurlarına sahip olan ve gözlük ya da lens kullanmak istemeyen hastalar için LASIK, en etkili tedavilerden biri. Sizi daha fazla meraklandırmadan tedavinin detaylarına ve kimler için uygun olduğuna bakalım.

LASIK Nedir?

LASIK; kornea tabakasının yeniden şekillendirilmesiyle kırma kusurlarının ortadan kaldırılmasını sağlayan bir cerrahi operasyondur. Ameliyat süreci hızlı olmasının yanında genelde etkili bir sonuç verdiği için de sıkça tercih edildiğini biliyoruz. Merak edenler için ameliyat sürecinden de kısaca söz edelim.

LASIK Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik ameliyatı çoğu zaman 30 dakika içerisinde tamamlanan hızlı bir ameliyattır. Ameliyatın işlem aşamaları hemen aşağıdaki gibidir.

  • Herhangi bir ağrı hissetmemeniz için göze uyuşturucu olan damlalar uygulanır.
  • Göz kapaklarınızın operasyon sırasında kapanmaması için göze gerekli alet takılır.
  • Sonrasında göze bir vakum halkasının yerleştirildiğini görürüz. Vakum halkası göz üzerinde hafif bir basınç hissine neden olsa da herhangi bir ağrı ya da sızı oluşturmaz. Zaten bunun için ilk aşamada göze uyuşturucu damlaların eklendiğini belirttik.
  • Cerrah kesme lazeri ile kornea üzerinde bir flep oluşturur.
  • Flep kaldırılır ve programlanmış olan bir lazer kullanılarak kornea yeniden şekillendirilir.
  • Kornea istenen düzeyde şekillendirildikten sonra flep tekrar kapatılır ve çoğu zaman flep için bir dikiş istenmez.
LASIK Nedir
LASIK ameliyatı nasıl yapılır?

LASIK Ameliyatı Sonrası Neler Olur? İyileşme Süreci Nasıl İşler?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ameliyat çoğu zaman kısa süre içerisinde tamamlanır. Aslında ameliyat sonrası sürecinde rahat olduğunu söylemek lazım. Doktor tavsiyelerine uymak ve tedavi rutinini takip etmek, kısa süreler içerisinde görüşünüzde düzelmeler yaşanmasını sağlar. Peki bu süreç nasıl işliyor? LASIK ameliyatı sonrasını ve süreçleri de ele alalım.

  • Ameliyatın hemen sonrası gözde kaşıntı hissedebilirsiniz ve gözünüzde yabancı cisim varmış gibi bir duyguya kapılabilirsiniz.
  • Bu süreçte görüşünüz bulanıklaşabilir ve ilk saatler bulanık olarak devam edebilir.
  • Ameliyatı takip eden saatler içerisinde gözünüzde ağrı hissi de oluşabilir. Genelde şiddetli olmasa da ağrıyı azaltmak için göz damlası ve ağrı kesici uygulanabilir.
  • Ameliyatın ilerleyen saatlerinde bulanık görüş azalır ve görüşünüz yerine gelmeye başlar. Fakat tam olarak net görüşü elde etmeniz 2-3 ay gibi bir süreyi bulabilir.
  • Ameliyatın ardından doktorunuz size bir takip programı çıkaracaktır. Kontrollerinize aksatmadan gitmeniz gerekiyor.
  • Bu süreçte gözlerinizi korumanız için koruyucu gözlük kullanmanız da gerekebilir.
  • Ayrıca ilk birkaç hafta göz makyajından, su aktivitelerinden ve sauna gibi uygulamalardan uzak durmak gerekir. Burada sizin için en doğru olan süreci doktorunuz belirleyecektir.
  • İyileşme süreci istenen seviyeye geldiği zaman normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

LASIK Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Aslında açıklama basit. Giriş kısmında da söylediğimiz gibi miyop, astigmat ve hipermetropi hastalarında gözlük ya da kontakt lens kullanılmak istenmiyorsa LASIK yöntemi tercih edilebilir. Fakat burada ameliyatın herkes için uygun olmayacağını da unutmamak gerekir.

Ameliyat Kimler için Uygun Değildir Listeleyelim

  • 18 yaşını geçmiş olmanız gerekir.
  • Sahip olduğunuz kırma kusurlarının derecesi çok yüksek olmamalı. LASIK sınırları içerisinde kalmış olmanız lazım. Aksi halde tedavi istenen sonucu vermez.
  • Kornea ameliyat sonrasında biz miktar incelir. Ameliyat sonrasında kalan kornea kalınlığınızın uygun olması gerekir. Bunun ölçümleri yapılır ve eğer riskli bir durum ortaya çıkıyorsa, ameliyat sizin için tercih edilmez.
  • Sürekli değişen bir kırılma sorunu varsa.
  • Keratokonus gibi hastalıklara sahipseniz.
  • İyi kontrol edilemeyen seviyede diyabet varsa.
  • Gözde herhangi bir enfeksiyonlu ya da fiziksel yaralanma varsa.
  • İleri derecede glokom varsa.

Bu gibi nedenler LASIK ameliyatı olmanıza engel olabilir. Tüm bu etkenlerin doktor kontrollünden geçirilerek elenmesi gerekir. Göz taramasında detaylar elde edilir.

LASIK Nedir
LASIK ameliyatı Nedir? Kimler için uygun

LASIK Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

LASIK ameliyatı güvenli görülen ve etkinliği yüksek olan bir ameliyat. Fakat her cerrahi müdahalede olduğu gibi LASIK için de bazı risklerin olduğundan söz edebiliriz. Bu risklerin neler olduğunu ve nasıl komplikasyonlar gerçekleşebileceğini de hemen aşağı ekleyelim.

Parlama, Haleli Görüntü: Ameliyatın hemen arkasından özellikle geceleri ışık kaynaklarına bakarken parlamalar ve haleler görebilirsiniz. Gece görüşünüzde de bir azalma meydana gelebilir. Bu beklenebilir bir durum ve diğer tüm risklerde olduğu gibi çoğu zaman kendiliğinden geçen bir yan etki.

Kuru Göz Durumu: Ameliyat sonrasında gözdeki etkilenmeye bağlı olarak bir süre gözyaşı üretiminde azalma meydana gelebilir. Bu da kuru göz riskinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Riski en aza indirmek için doktor kontrolünde verilecek olan damlalar kullanılmalı ve göz kapakları ve göz çevresi de temiz tutulmalıdır.

Kornea Ektazisi: Nadir durumlarda korneanın tahmin edilenden daha fazla incelmesi ve zayıflaması durumu söz konusu olabilir. Bu durumda kornea dokusu şeklini koruyamayabilir ve görüşün daha da kötüleşmesi durumu ortaya çıkabilir.

Evet bu tip risklerle karşı karşıya gelebilirsiniz. Yan etkileri ve yaşanabilecek olan riskleri en aza indirmek için gözünüzü optimum seviyeye getirmek adına doktorunuza danışmanız en iyisi.

Nadir de olsa bu riskler yaşanabilir ama yapılan bilimsel çalışmalar da gösteriyor ki LASIK, çoğu zaman güvenli ve etkili bir yöntem. Araştırmalardan da çeşitli örnekler verelim.

LASIK Nedir
LASIK ameliyatı

LASIK Sonrası Görme İyileşmesi

Yapılan bilimsel araştırmalara bakacak olursak,  LASIK olan her 10 hastadan 9’u için artık lens ya da gözlük kullanımının gerekliliği ortadan kalkıyor. Hastaların bir çoğu, 20/40 veya daha iyi bir görüşe ulaşabiliyor.

Burada önemli olan doğru yöntemin doğru kişi için belirlenmesi olacak. Onun için de LASIK göz ameliyatı kararını verirken, uzman bir hekime başvurmanız ve detaylı göz taramasından geçmeniz gerekir.

LASIK nedir artık biliyorsunuz. Kontakt lenslerinize ve gözlüklerinize veda etmek için hemen randevu oluşturabilir ve detaylı göz taramanızı yaptırabilirsiniz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar