LASIK Sonrası Göz Numarası Yükselir mi?

Yaygın olarak karşılaştığımız kırma kusurlarına bağlı göz bozukluklarında, LASIK gibi lazer cerrahi yaklaşımları etkili sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Evet yöntem etkili ve hızlı ama, sürecin sonrası hakkında, hastaların kafasında soru işaretleri oluşturan bölümler olduğunu biliyoruz. Zaman zaman blog içeriklerimizde bu sorulara yönelik olarak hazırladığımız cevapları sizlerle paylaşıyoruz. Bu içeriğimizde de sık karşılaştığımız sorulardan biri olan “ LASIK sonrası göz numarası artar mı?” sorusunu yanıtlayacağız.

Her zaman olduğu gibi sorunun cevabını verirken, bu konuda yapılmış olan bilimsel araştırmalardan yararlanacağımızı da belirtelim.

LASIK Sonrası Göz Numarası Yükselmeye Devam Eder mi?

Konu hakkında Pubmed üzerinden yayınlanmış olan güzel bir araştırma var. Araştırmada 30.167 göz değerlendirmeye alınıyor.

Tabii ki LASIK operasyonu geçirmiş olan gözler üzerinde değerlendirme yapılmakta. 2007-2015 yılları arasında yapılan araştırma, uzun soluklu bir araştırma olduğu için sonuçları biraz daha önemli.

30 binin üzerinde gözde yapılan takip sonrasında, numaranın ilerleyici olarak seyretmesi ve göz numarasının kötüleşme oranı sadece %0,033 olarak belirlenmiş. Yani bu demek oluyor ki ilerleyici olarak numaranın kötüleşme oranı 10 binde %3.3. Araştırmadan yola çıkarak değerlendirecek olursak, LASIK sonrası göz numarasının yeniden yükselme ihtimali çok düşük bir ihtimal diyebiliriz.

LASIK

Peki Neden Göz Numarasında Yükselme Oluyor?

Yine burada da cevabı araştırma sonuçları ortaya koyuyor. Operasyon sonrasında göz numarasının yeniden yükselme gösterdiği az sayıda gözde, ortak risk faktörleri var.

Ortak Risk Faktörleri;

  • İnce kornea olması
  • Kornea yüzeyinde topografik düzensizlikler

Bu risk faktörlerinin etken olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki LASIK ameliyatı öncesinde tüm bu risk faktörlerine karşın doktorunuz gözünüzü detaylı olarak değerlendirecektir. Teknolojik gelişmelerin sağladığı yeni ölçüm cihazları, bu konuda risklerin en aza inmesini sağlamakta.

Sonuç

Çeşitli risk faktörlerinin (ince kornea) etkisi bile olsa, araştırmalar gösteriyor ki LASIK sonrası göz numarasının artmasının ihtimali çok düşük. Risk faktörlerine karşı da operasyon öncesinde detaylı ölçümler yapılıyor. Böyle baktığımız zaman risklerin göz ardı edilebilecek seviyede düşük olduğu değerlendirmesini yapabiliriz.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30359155/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar