Gözde ortaya çıkan kırma kusurları, kişinin miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz sorunları yaşamasına neden olur. Bu kusurların oluşturduğu etkiyi gidermek ve görüşü düzeltmek adına çeşitli yöntemler tercih edilebilir. Gözlüklere ya da kontakt lenslere mahkum kalmak istemeyenler için tercih edilebilecek tedavilerden biri olan lazer tedavisi ise, bu konuda en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Her ne kadar güvenli ve hızlı bir tedavi olsa ve sık tercih ediliyor olsa da lazer tedavisinin ortaya çıkaracağı geçici komplikasyonlar olabileceğini de unutmamak gerekir. Lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık durumunun oluşmasını da yine bu komplikasyonlar arasında gösterebiliriz.
Lazer Ameliyatı Sonrası Işığa Duyarlılık Neden Oluşur?
Öncelikle lazer göz ameliyatı sırasında ışığa duyarlılık neden oluşur sorusunun yanıtı vermeye çalışalım. Lazer operasyonu sırasında, hastanın kornea dokusu belli bir miktar incelir. Bu işlem korneada hafif tahriş olmasına neden olabilir. Bir komplikasyon olarak da ışığa karşı hassasiyet artışının ortaya çıktığını görebiliriz.
Bunun dışında farklı nedenleri de sayabiliriz. Işığa duyarlılık oluşmasına neden olabilecek diğer etkenleri de aşağı sıralayalım.
- Operasyon sırasında kullanılan damlalar nedeniyle bir süre ışığa hassasiyet oluşması durumu.
- Lazer sonrası göz kuruluğu oluşması ve buna bağlı olarak da ışığa duyarlılığın artması
- Lazer ameliyatı sonrasında geçici korneal ödem oluşması ve buna bağlı olarak ışığa hassasiyetin artması
Bu gibi nedenlerden dolayı lazer ameliyatı sonrası ışığa duyarlılık durumu ortaya çıkabilir. Fakat şunu da belirtelim ki çoğunlukla ışığa duyarlılık, geçici bir durumdur. İyileşme sürecinin tamamlanmasının sonrasında duyarlılığın azalmasını ve etkinin ortadan kaybolmasını bekleriz. Sürekli devam eden ışığa duyarlılık durumunun ortaya çıkması halinde, hastanın mutlaka uzman bir doktora muayene olması gerekir.