Lazer Ameliyatında Bilimsel Gelişmeler: PRK Ameliyatı ve Etkisi

Lazer göz ameliyatı, yaygın kırma kusurları için tercih edilen etkili tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Gelişen teknolojiyle beraber lazer göz ameliyatlarının etkinliğini biraz daha arttıran, ameliyatın başarı oranını yükselten yenilikler de görüyoruz. Bunlardan biri PRK yöntemi. Son dönemde sıkça tercih edilen yöntemlerden biri olan fotorefraktif keratektomi (PRK) etkili ve yüksek başarı oranlarına sahip sonuçlarıyla öne çıkmakta. Yöntemin ne denli etkili olduğunu tespit etmek için yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar da var. Bu içeriğimizde de ABD hava donanma pilotlarıyla beraber yapılan PRK araştırmasının sonuçlarını değerlendireceğiz ve yöntemin etkinliğini ele alacağız.

Hava Donanma Pilotların Üzerinde Yapılan PRK Araştırması

Yapılan araştırmada ABD hava donanma pilotlarında yapılan gözlem çalışmalarıyla PRK yönteminin etkinliği ve güvenliği incelenmiş.

Çalışmaya tam 785 pilot katılmış. Pilotlara yapılan PRK operasyonu sonrasında 785 pilotun, %94.4’ü 20/20 veya daha iyi bir görme kesinlik kalitesine ulaşmış. Yani pilotların büyük bir çoğunluğunda istenen görme keskinliği sonucu elde edilmiş.

fotorefraktif keratektomi (PRK)

Asıl ilginç olan kısım ise PRK sonrasında iyileşme hızı. Pilotların %90.8’lik bir kısmı, 12 hafta içerisinde tamamen uçuş görevlerine geri dönebilmiş. Bu demek oluyor ki büyük bir çoğunluk, sadece 12 haftalık süre içerisinde yeniden uçuş statüsüne geçebilmiş ve görüşleri istenen oranda iyileşme göstermiş.

Araştırma sonuçları PRK’nın askeri pilotlar için uygun ve güvenli bir tedavi olduğunu ortaya koyduğu gibi, genel anlamda lazer göz ameliyatları için de etkin yöntemlerden biri olduğunu göstermiş durumda.

Kaynakça

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38848054/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar