Lazer Ameliyatında Korneamız Ne Kadar İncelir?

Lazer göz ameliyatları, özellikle LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) ve PRK (Photorefractive Keratectomy) gibi yöntemler, korneanın yeniden şekillendirilmesi için kullanılır. Böylece gözde mevcut olan kırma kusurlarının giderilmesi sağlanır.

Bu süreçte, lazerle korneadan belirli bir doku miktarı buharlaştırılır. Korneanın ne kadar inceldiği, kişisel göz yapısına, ameliyatta hedeflenen görme düzeltmesine ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Ancak ortalama bazı değerlerden söz etmek mümkündür.

Operasyonda Kornea Ne Kadar İncelir?

LASIK ameliyatında korneanın üst tabakasında ince bir flap kaldırılır, ardından excimer lazer ile kornea alt tabakasından her bir dioptri (görme kusuru düzeltmesi) için yaklaşık 12-16 mikron kadar doku buharlaştırılır.

Örneğin, 3 dioptri miyopluk düzeltilecekse yaklaşık 36-48 mikron kornea dokusu incelebilir.

Korneanın toplam kalınlığı genellikle 500-550 mikron civarındadır, ancak işlem sırasında geride en az 250-300 mikron kalınlık bırakılması esastır.

PRK ameliyatında ise flap kaldırılmaz, bu nedenle direkt olarak yüzeyden lazer uygulanır. PRK’da da benzer şekilde her dioptri düzeltme için yaklaşık 12-16 mikron doku buharlaştırılır.

kornea flap 2

Sonuç olarak, ameliyat sonrası korneanın incelme miktarı, başlangıçtaki görme kusuru ve korneanın kalınlığına göre değişir. Ameliyat öncesi doktorunuz korneanızın kalınlığını ölçerek güvenli bir işlem yapılmasını sağlar.

Zira başta da dediğimiz gibi ameliyat sonrasında korneanızda güvenli olarak gösterilen kalınlığın kalması gerekir. Bunu ancak detaylı muayeneler sonrasında belirleyebiliriz ve hastanın operasyona uygun olup olmadığına karar veririz.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar