LipiFlow ve Evde Yapılan Sıcak Kompres: Kuru Göze Karşı Hangisi Daha Etkili?

Kuru göz tedavisinde tercih edilen çok çeşitli yöntemler var. Hatta evde uygulanabilecek ve kuru göz tedavisini destekleyici olan da birçok yöntemin olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki uygulanan her yöntem, tedavi üzerinde farklı etkiler gösterebilir. Bu içeriğimizde de farklı uygulamaların kuru göz üzerinde nasıl etki ettiğini gösteren bir bilimsel çalışmayı inceleyeceğiz. Karşılaştırmada teknolojik yaklaşımlardan biri olan LipiFlow ile evde yapılan sıcak kompres uygulamaları ele alınmış durumda. Hangi yöntem nasıl etki gösteriyor bakalım.

Kuru Göze Karşı LipiFlow vs Evde Yapılacak Sıcak Kompres Karşılaştırması

Meibomian bezi disfonksiyonu olan Çinli hastalar üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, toplam 100 göz ve 50 hasta değerlendirilmeye alınmış.

3 ay süren çalışma hastalar üzerinde LipiFlow tedavisi ve evde uygulanana benzer sıcak kompres ile kapak masajı karşılaştırılmış.

Çalışmayla beraber ortaya çıkan sonuçlara göre her iki grupta da meibomian bezlerindeki işlev bozukluklarının iyileşme gösterdiği ortaya çıkmış. LipiFlow tedavisinde, meibomian bezi lipid salgılama fonksiyonlarında ve haliyle gözyaşının kalitesinde kalıcı iyileşmelerin elde edildiği sonucuna varılmış. Tedavinin  en az 3 ay boyunca iyileştirme etkilerini devam ettirdiği sonucuna varılırken, evde yapılan sıcak kompreslerde etki süresinin çok daha az olduğu tespit edilmiş. Zira yapılan çalışmada 2 hafta boyunca her gün uygulanan sıcak kompres uygulamasına karşın, 12 dakika süren tek bir LipiFlow seansı değerlendirilmiş. Buna rağmen LipiFlow tedavisinin daha etkili ve daha uzun süren sonuçlar verdiği gözlemleniyor.

Lipiflow eyes

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimiz zaman her iki tedavinin de kuru göze neden olan meibomian bezlerinin işlevini yerini getirmede olumlu etki gösterdiği, ancak LipiFlow klinik yaklaşımının daha kalıcı ve daha etkili sonuçlar ortaya koyduğu anlaşılmış.

Kaynak

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36112256/
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar