Menopoz Kuru Göze Neden Olur mu?

Sağlıklı görüşü etkileyen önemli faktörlerden biri olan kuru gözün nedenleri arasında birçok maddeyi sayabiliriz. Dolaylı ya da doğrudan birçok durum kuru gözün gelişmesine ve ilerlemesine neden olabilir. Peki Menopoz bu nedenler arasında mı? Menopoz kuru göze neden olur mu? Sorumuzun cevabına geçelim.

Menopoz ile Kuru Göz Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Menopoz dönemi, hormonların dengesinin tamamen değişiklik gösterdiği bir dönem. Hormonlarda yaşanan değişim haliyle, vücudun etkilenmesine de neden oluyor. Gözler de bu durumdan etkileniyor.

Asıl neden ise Menopoz döneminde androjen ve ostrojen hormonlarının azalması. Gözyaşı üretiminde etkili olan hormonların azalması, gözyaşı bezlerinin çalışmasını etkilediği gibi gözyaşı üretiminin de yavaşlamasının neden oluyor.

Düşen gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesiyle beraber kuru göz riski de yükselmiş oluyor. Buradan yola çıkacak olursak menopozun doğrudan göz kuruluğu üzerinde etkisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Menopoz Kuru Göze Neden Olur mu?

Dikkat edilmesi gereken nokta menopoz için verilen ilaçların göz kuruluğu üzerinde çok büyük bir etkisinin olmaması. Bu dönemde yapılması gereken en iyi şey uzman bir göz doktoruna başvurmak ve kuru göz etkisini en hafife indirecek olan yardımcı tedaviyi belirlemek olacaktır.

Bu dönemde kuru göz riski artacağı için kirpik dibi bakımına, göz kapağı hijyenine ve beslenmeye daha çok dikkat etmeniz gerektiğini de unutmayın.

İlgili Yazılar:

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar