Multifokal Mercekler mi Yoksa Monofokal Mercekler mi Daha İyi?

Göz içi mercek ameliyatı olacak olan hastalar için en önem verilmesi gereken nokta mercek seçimidir. Görüş kalitesine doğrudan etki eden mercek seçiminin, hastanın gözüne en uygun olacak şekilde yapılması gerekir. Bu şekilde ileride oluşabilecek görüş sorunlarının da önüne geçilmiş olur. Peki burada hangi mercek seçimini yapmak daha iyi olur? Multifokal mercekler mi yoksa monofokal mercekler mi daha iyi? Sorunun cevabını bir bilimsel araştırma üzerinden vermeye çalışacağız.

Multifokal Mercekler ve Monofokal Mercekler – Hangisi Daha Avantajlı?

Slack Journals üzerinden yayınlanan bilimsel araştırmada katarakt ameliyatı olan 2230 hasta değerlendirilmeye alınmış. Multifokal ile monofokal lensler arasında yapılan karşılaştırmanın sonuçları ise hemen aşağıda.

Multifokal mercekler mi yoksa monofokal mercekler mi

Sonuçlar Nasıl?

  • Yakın Görme Konusunda: Multifokal lensler yakın görme performansında daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamış.
  • Uzak Görme Konusunda: Multifokal lenslerde elde edilen uzak görme performansı, monofokal lenslerde yakalanan uzak görüş performansına çok yakın bulunmuş.
  • Gözlük Bağımsızlığı: Multifokal lensler daha az gözlük ihtiyacının ortaya çıkmasını sağlarken, monofokal lenslerde ise gözlüğe olan ihtiyacın daha fazla olduğu belirlenmiş.
  • Olası Yan Etkilerde Ortaya Çıkan Durum: Multifokal lensler, monofokal lensler ile karşılaştırıldığı zaman daha fazla parlama sorununa neden olmuş. Multifokal lenslerin, en büyük yan etkisinin de parlama sorunu olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu sonuçlar değerlendirildiği zaman yan etkileri olsa da multifokal merceklerin, genel anlamda yaşam kalitesi, görüş kalitesi noktalarında daha memnun edici sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüş.

Tabii ki burada en doğru kararı vermek için doktorunuza danışmanız ve hangi merceğin seçileceği konusunda detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini de hatırlatalım.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar